Samalla kun olen ottanut pientä etäisyyttä bloggaamiseen ja blogistaniin, olen myös huomanut näkeväni asioita vähän uudella tavalla. Aloitin bloggaamisen neljä vuotta sitten aiheella, joka minua kiinnostaa ja joka ei vaadi minua itseäni seisomaan kuvissa tai esiintymään muutenkaan liikaa bloginin sivuilla. Lisäksi halusin aiheen, jonka kautta voi inspiroitua ja jonka äärellä on rento tunnelma. Siksi blogini aiheeksi valikoitui sisustus ja laajemmin myös lifestylejutut.

Edelleenkin haluan viihtyä niin oman kuin muidenkin blogien parissa ja etsin inspiraatiota ja rentoa tunnelmaa. Positiivista pakopaikkaa arjesta. Kuitenkin samalla huomaan, että minua kiinnostaa yhä vähemmän itse postata uudesta sisustushankinnasta, tyynyistä, sisustusväreistä tai muista kevyistä aiheista. Minulle ei myöskään enää itselleni riitä kiinnostusta lukea muiden blogeista pelkästään uudesta sohvatyynystä tai väriallergisen vaarallisesta hypystä mustavalkoisuudesta johonkin pieneen värilliseen sisustuselementtiin. Omalta kohdaltani nuo jutut on niin nähty.


Tänä vuonna blogistanin pienessä vesilasissa syntyi myrsky, kun virisi keskustelu blogien sisällöstä. Blogiskeneä kuvattiin sanoilla "kuin lilluisi jäähtyneessä kylpyvedessä". Kirjoitin itsekin aiheesta ja siinä keskustelun keskellä koin, että blogiskenen tylsyys liittyi lähinnä bloggaajien varovaisuuden lisääntymiseen. Mutta näin jälkikäteen sanoisin kyllä, että bloggaajat ovat myös vähän itse syyllisiä tähän. Jos mennään siitä, mistä aita on matalin, ei tarvitse antaa itsestään juuri mitään ja tuloksena on kädenlämpöistä höttöä. Kärkkäät ja valitettavasti myös kriittiset lukijat kuuluvat lajiin ja vaikka samaan aikaan nettikiusaamista ei pidä missään muodossa hyväksyä, on pyrittävä pitämään itsensä rohkeana ja avoimena ja hyväksyä ja myös kestää se satunnainen kriittinen kommentti.


Jo muutaman vuoden bloganneena olen ehtinyt tiiviisti seuraamaan erityisesti sisustusblogien vuoden kiertoa ja sitä, miten asiat tuppaavat toistumaan. Olen itsekin ollut mukana kaikenlaisissa muotivirtauksissa, joita täällä pyörii, mutta tänä vuonna olen tiedostamatta tai ehkä jopa tietoisesti pyrkinyt niitä välttelemään.  Joulujutut viimeistään herättivät minut kohtaamaan sisustusblogiskenen haaleuden. Täällä sisustusblogeissa joulu on kultaisista ajoista kultaisin. Monet lukijat ovat hyvin aktiivisia ja bloggaajat järjestävät kivoja arvontoja ja joulukalentereita. Joulu kun on sisustajan kulta-aikaa. Saa koristella niin paljon kuin sielu sietää ja juttuja ja kuvia joulun koristeluista on mukava jakaa omassa blogissa! Ja samalla kuin monet sisustusbloggaajat alkavat puuhaamaan joulua kotiin jo marraskuun puolella, alkaa joulun pois siivoaminen heti, kun pukki vain ehtii kääntää selkänsä. Tuntuu melkein siltä, että bloggaajien kesken tulee jopa pieni kisa siitä, kuka ehtii siivoamaan joulun pois ensimmäisenä. Koska koristeet alkavat tympiä. Tämä sama juttu toistuu vuodesta toiseen. Olisikohan aika uudistua ja tuoda tänne jotain uutta ja raikasta? Tuntuu, että koko skene kaipaan pientä tuuletusta ja ikkunoiden avaamista.


No mitä minä sitten toivon blogiskeneltä ensi vuonna ja minkälainen tulee olemaan tämä oma blogini vuonna 2018? Ideoita ja ajatuksia minulla on oman blogin kehittämiseen valtavasti. Ehkä jopa liikaakin ja siksi toteuttaminen on jäänyt tekemättä.  Ja tuuletusta ja ikkunoiden avaamista kaipaa tämä minunkin blogini. Olen tosissani pohtinut blogin nimen vaihtamista, mutta koska en ole löytänyt sopivaa uutta nimeä, on vaihdos jäänyt vielä ajatuksen asteelle. Nykyinen blogin nimi tuli meidän talon nimestä, mutta jotenkaan en enää koe sitä omakseni. Haluaisin, että bloginin nimi kuvastaisi enemmän sitä, mitä blogi on nyt ja eritysesti sitä, mitä haluaisin sen tulevaisuudessa olevan. Haluaisin, että tämä olisi monipuolinen ja ajatuksia herättävä blogi, johon on mukava tulla viihtymään ja inspiroitumaan, mutta joka ei ole pelkkää höttöä ja kädenlämpöistä lätinää.Yhtenä esimerkkinä oman ajattelun muutoksesta, voisin kuvata asenteeni kehittymistä kestävään kuluttamiseen liittyen. Vaikka olen edelleenkin aika iloinen ja huoleton shoppailija, olen tämän vuoden aikana pohtinut enenevässä määrin omia kuluttusvalintojani ja sitä, miten voisin itse niiden kautta positiivisesti vaikuttaa kestävään kehitykseen. Sisustus on yksi tapa toteuttaa sitä esimerkiksi tekemällä pitkäaikaisia valintoja ja uudistamalla sisustusta harvemmin, tuunaamalla ja tekemällä pieniä harkittuja muutoksia. Kun perustin tämän blogin vuonna 2014, eivät kestävän kehityksen asiat hirveästi liikkuneet mielessäni. Olen siis muuttunut ja kasvanut ja siksi haluan nyt viettää aikaa erilaisen sisällön parissa kuin silloin neljä vuotta sitten.

Vuonna 2018 toivon näkeväni myös muiden blogeissa mielenkiintoisia näkökulmia, keskustelua ja ajatuksia, jotka innostavat ja inspiroivat. Kaiken ei tarvitse olla supersyvällistä, mutta jonkin verran syvyyttä ja luonnetta toivon ja vähemmän sitä kädenlämpöistä höttöä.

Mitä ajatuksia sinulla on blogien sisältöön liittyen ja mitä toivoisit näkeväsi blogeissa ensi vuonna ja mitä tavoitteita sinulla on oman blogin suhteen? Huomaatko oman ajattelusi muuttuneen ja miten se vaikuttaa sisältöön, jonka parissa haluat viettää aikaasi?

Ihanaa vuoden viimeistä viikonloppua!

Kati