Heipähei taas! Tänne on tullut lähaikoina paljon uusia lukijoita. Lämpimästi tervetuloa jokaikiselle! Olen myös pyrkinyt vierailemaan postauksia kommentoineiden blogeissa säännöllisen epäsäännöllisesti. Jonkun blogista taisin bongata toiveen vinkeistä Lontoon matkaa varten. Koska satun olemaan entinen lontoolainen, on aihe hyvin lähellä omaa sydäntäni. Tämä postaus on roikkunut luonnoksissa luvattoman kauan, mutta ajattelin, että se voisi olla nyt ajankohtainen kun monet tekevät kevään ja kesän aikana matkoja Lontooseen.

Lontoo on iso kaupunki ja nähtävää ja tehtävää on todella paljon. Siksi esimerkiksi pitkä viikonloppu Lontoossa kannattaa suunnitella niin, että keskittyy käymään vain valitut kohteet. Siellä on toimiva ja helppotajuinen metro, mutta silti paikasta toiseen siirtymiseen kannattaa aina varata riittävästi aikaa. Suosittelenkin metron sijaan käyttämään bussia, jos haluat nähdä ja hahmottaa kaupunkia vähän paremmin. Bussitkin on tosi selkeästi merkitty.

Perinteiset Big Benit ja Buckinghamin palatsit jätän nyt tällä kertaa huomioimatta, vaikka nekin ovat mielestäni ihan mukavia nähtävyyksiä. Haluan tässä postauksessa keskittyä sellaisiin juttuihin, jotka ovat omia suosikkejani.Sky Garden


Englantilaiset eivät amerikanserkkujen tyyliin niin kauheasti haikaile pilvenpiirtäjien perään ja siksi niitä on alkanut ilmestyä Lontooseen vasta viimeisen vuosikymmenen aikana. Osoitteessa 20 Fenchurch Street sijaitsee yksi näistä rakennuksista. Lontoolaiset kutsuvat sitä radiopuhelimeksi (walkie talkie). Rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsee Sky Garden, joka on nimensä mukaisesti sisällä oleva puutarha, jossa on myös kahvila ja ravintola. Ulkopuolella on näköalaterassi.


Sky Gardeniin on vapaa pääsy, mutta aika pitää varata etukäteen. Jos haluat syödä Sky Garden ravintolassa, pitää ennakkoon tehdä pöytävaraus erikseen. Me emme syöneet ravintolassa vaan nautimme kahvilan antimista ja huippuhienoista näkymistä. En ole koskaan nähnyt Lontoota niin korkealta. Olen aiemmin käynyt katsomassa Lontoon maisemia mm. London Eye -maailmanpyörästä, joka sijaitsee Thamesin etelärannalla parlamenttitaloa vastapäätä. Siihen verrattuna näkymät Sky Gardenista olivat todella hulppeat. London Eyekin on ihan kiva, mutta jos ilma on pilvinen, kuten se usein on, eivät näkymät ole kummoiset. Sitä paitsi sinnekin on kauheat jonot ja pääsylippujen hinnat ovat korkeat.


Sky Gardenia vastapäätä Thamesin etelärannalla sijaitsee Lontoon korkein pilvenpiirtäjä The Shard. Sen huipulla on myös näköalatasanne, jonne suuntaan ehkä seuraavalla vierailulla. Tuo yllä oleva kuva on otettu Sky Gardenista ja siihen tuli aivan ihana tunnelma kun yhtäkkiä vastarannalle nousi tuollainen outo aavemainen hetken kestävä sumu. Sky Gardenin lähin metroasema on Monument. Muista ottaa passi mukaan mennessäsi Sky Gardeniin, sillä kaikkien pitää todistaa henkilöllisyytensä ennen hissiin astumista.


Covent Garden


Covent Garden on minun "all time favorite". Sinne on päästävä joka vierailulla ja siellä on mahtava tunnelma niin päivällä kuin illallakin. Viikonloppuisin Covent Gardenissa on markkinat, jossa myydään taidetta ja muuta käsityötä. Siellä on kivoja ravintoloita ja paljon katutaiteilijoita. Tunnelma siellä on aina niin ihanan iloinen ja suurkaupunkimainen. Covent Gardenissa voi myös shoppailla ja sieltä löytyy suomalaisille sydäntä lähellä oleva muumikauppa. Ota lasillinen viiniä jossain Covent Gardenin ravintolassa ja nauti sen kansainvälisestä tunnelmasta. Covent Gardenille menee Piccadilly Line metro.


Museot


Lontoossa on monia mahtavia museoita ja suosittelenkin käymään ainakin yhdessä. Koska monet museot ovat todella isoja, pitää niistäkin valita ne nähtävyydet, joita haluaa katsoa. Monet Lontoon upeista museoista ovat ilmaisia, joten siinä hyvä lisäsyy käyttää edes puoli päivää jossain näistä upeista kohteista.

British Museum on Lontoon museoiden klassikko. Se on aivan valtava, joten valitse sinua kiinnostavat osiot ja keskity niihin. Britit ovat maailmanmatkoillaan haalineet itselleen monia aarteita ja niitä voi käydä ihmettelemässä British Museumissa. Siellä on Egyptin sfinksit ja muumiot sekä Ateenan Parthenonilta peräisin olevia patsaita. British Museumin lähin metroasema on Holborn.

Erityiesti lasten kanssa kiinnostavia museokohteita ovat Science Museum tai Natural History Museum. Ne sijaitsevat lähekkäin, joten halutessaan niissä olisi helppo käydä vaikka molemmissa ja niihin on vapaa pääsy.  Aivan näiden kahden museon lähellä sijaitsee myös Victoria&Albert -museo, jossa on usein upeita taide- tai designnäyttelyitä. Lähin metroasema on South Kensington.

Taiteesta kiinnostuneille perinteisempi vaihtoehto on National Gallery, joka sijaitsee upealla paikalla Trafalgar Squarella (lähin metro Charing Cross). Modernin taiteen ystäville suosittelen käyntiä Tate Modernissa. Se sijaitsee vanhassa teollisuusrakennuksessa Thamesin etelärannalla ja sen ympäristössä on paljon mukavia ravintoloita ja kahviloita. Se antaa myös mahdollisuuden nauttia kävelystä joen etelärannalla. Lähin metroasema on Southwark.Shoppailu


Lontoon on shoppailijan paratiisi. Kauppoja on silmän kantamattomiin ja rahapussin saa kevenemään todella helposti. Tässä muutama oma suosikkini;

Regent Street


Hyppää metrosta ulos Piccadilly Circuksella ja lähde tallustamaan Regent Streetiä kohti Oxford Circusta. Matkan varrella voit shoppailla monissa ihanissa liikkeissä ja sieltä löytyykin muutamia Brittiläisten hovihankkijoiden kalliita putiikkeja, mutta tässä tällaisen tavallisen tallaajan näkökulmasta muutama erityismaininta.

Hamley's lelukauppa on viisikerroksinen lasten taivas. Satumainen kauppa on kyllä aikuisellekin näkemisen arvoinen.

Carnaby Street on Regents Streetin viereinen katu. Se oli 1960-luvulla muodin ja nuorisokulttuurin keskus. Vieläkin siellä on mielenkiintoisia liikkeitä ja ravintoloita.

Libertyn tavaratalo Great Malborough Streerillä, joka poikkeaa Regents Streetistä. Luksustavaratalo ihanassa tudortyylisessä rakennuksessa. Liberty on kuuluisa kauniista printeistään ja vaikka tuotteet ovat hinnakkaita, suosittelen vierailua Libertyssä ihailemassa puurakenteista taloa ja ihania huiveja ja printtejä.

Oxford Street


Oxford Street on shoppailijan mekka. Se on aivan täynnä tavarataloja ja kauppoja, joista varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Siellä saa helposti vietettyä koko päivän tai kaksikin, jos vain kukkaro antaa myöden. Teeveestä tuttu Selfridgen tavaratalo sijaitsee Oxford Streetillä ja jos olet katsonut Mr Selfridge -sarjaa, saatat haluta nähdä tuon upean tavaratalon ihan omin silmin. Heille, jotka haluavat ostaa jotain todella edullista, suosittelen Primark -liikkeitä. Oxford Streetillä on kaksi liikettä, toinen Marble Arch -metroaseman lähellä ja toinen Tottenham Court Road -metroaseman lähellä. Varaudu Primarkissa ihmispaljouteen ja jonottamiseen. Hinnat eivät tosin päätä huimaa.

Harrods ja Fortnum&Mason


Harrods on ikoni ja lontoolainen maamerkki. Hinnat ovat hirveän korkeat, mutta erityisesti ruokaosasto on mielestäni näkemisen arvoinen. Harrods löytyy Knightsbrudgen metroaseman vierestä.
Fornum&Mason on kuninkaallisten hovihankkija. Sieltä voit ostaa tuliaiseksi teetä tai suklaata kauniissa paketissa tai nauttia sen ravintolassa kuuluisasta englantilaisesta iltapäiväteestä. F&M löytyy läheltä Green Parkin asemaa.


Viimeisenä juttuna, vaikka ei vähäisimpänä ovat Hyde Parkin puisto, jonne tehty picnic on ihana elämys. Lisäksi Lontoossa on muutamia kivoja markkinoita. Portobello Road Market on kuuluisa elokuvasta Notting Hill. Oma suosikkini on Camden Town Camden Market. Ja tosi vanha markkinapaikka on Pettycoat Lane Market, joka sijaitsee lähellä Liverpool Streetin asemaa. Markkinoiden aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen vaikka netistä. Suurin osa ei ole auki ihan joka päivä.

Huhhuh! Minulle iski taas ihan hirveä lontookuume! Olisipa kiva taas päästä käymään! Kuvat ovat muuten viime kevään reissulta.

Iloista viikonjatkoa! Kyllä se kevät joskus tulee, tuleehan?

As an ex-Londoner I often get requests for recommendations for what to do while in London so I decided to list a few favourites.

Love, Kati