Facebookin suositussa Moderni ja skandinaavinen koti -ryhmässä keskusteltiin vilkkaasti aiheesta mitkä design esineet ovat kenellekin ihan nou-nou. Keskustelu pyöri monien suomalaiskotien klassikkojen ympärillä; Lokki-valaisimet, Tuplakuplat, Marimekon Unikko, puiset HOME-kyltit, Pentikin tuotteet, Vallilan kuosit, Artek ja Arabian muumimukit saivat kaikki kyytiä. Yksi ei tykännyt siitä ja toinen tästä. Vaikka kyse olisi ollut kuinka kalliista ja hienosta desing-tuotteesta, löytyi ryhmästä joku, joka ei tykännyt siitä. 


Pahinta ryhmäläisten mielestä olivat persoonattomat kodit. Mitähän tuokin sitten tarkoittaa kenellekin? Onko persoonallinen sama kuin erikoinen? Vai onko persoonallinen sellainen, joka ilmentää kodin asukkaita erityisen hyvin? Väittäisin, että harva muuttaa sisustustaan kokonaan aina vallitsevien trendien mukaan ja siten kotiin rakentuu ajan myötä erilaisten trendien mukainen kerroksellinen kokoelma huonekaluja, mattoja ja verhoja. Ja sitä kautta siitä tulee myös persoonallinen.

Esimerkiksi vanhempieni koti on mielestäni kodikas ja persoonallinen. Ja tällä en tarkoita sitä, että se olisi erikoinen, ainakaan minun mielestäni. Huonekaluja ja sisustusesineitä on kertynyt vuosien varrella. Osa on peritty, osa on hankittu eri vuosikymmeninä. Äidilläni on hyvä maku ja taito valita aikaa kestäviä huonekaluja ja myös silmää erilaisten kalusteiden yhdistelyyn. Talo on rakennettu 80-luvulla sen ajan tyylin mukaan. Heidän kotinsa on viihtyisä ja persoonallinen koti, jossa myös asukkaiden elämä on hienosti esillä. 


Harvalla ensimmäistä kotiaan sisustavalla nuorella parilla on vuosien myötä kertyneitä esineitä ja perintöhuonekaluja, joten alkuun sisustus rakentuu aika pitkälti kauppojen valikoimien mukaan. Suomalaisissa sisustusliikkeissä on aika rajallinen valikoima. Olemme kuitenkin tavallaan sisustusliikkeiden armoilla siinä, mitä meille kulloinkin tarjotaan. Ja kysyntä vaikuttaa valikoimiin. Jos Lokki-lamput tekevät kauppansa, toki liikkeiden on järkevä pitää niitä valikoimassa ja myydä lisää. Näin ne valikoimat rakentuvat ja samalla suomalaisten kotien sisustustyyli.

Keskusteluketjua lukiessani ihmettelin sitä, miten sellaisia koteja, joista löytyy esimerkiksi yllämainittuja designesineitä, pidettiin persoonattomina. Miksi koti, josta löytyy suosittu esine, on heti persoonaton? Yleensähän jokainen hankkii kotiinsa juuri niitä asioita, joista itse tykkää ja joista kokee saavansa iloa. Ja jokaiselle nuo asiat ovat erilaisia. Joku tykkää tuplakuplista ja joku HOME-kylteistä. Onneksi oma koti on oma tila, eikä se kuulu kenellekään muulle, minkälaisia härpäkkeitä omaan tilaamme valitsemme.No nyt sitten annan teille luvan purnata. Mitkä sisustuesineet tai -tyylit ovat teille ihan nou-nou? Mitä ette ottaisi kotiinne mistään hinnasta?

Ai niin, ja blogikodit saivat murska-arviot! Aivan kamalia! Hahhhaaaaahaaa! :)  Mukavaa viikonloppua!

I followed an entertaining conversation at a Facebook-group where people were listing their all-time-hatede home decoration elements. Blog homes were the most hated. I laughed! :) Have a great weekend!

Love, kati