perjantai 2. joulukuuta 2016

Sisustus nou-nout


Facebookin suositussa Moderni ja skandinaavinen koti -ryhmässä keskusteltiin vilkkaasti aiheesta mitkä design esineet ovat kenellekin ihan nou-nou. Keskustelu pyöri monien suomalaiskotien klassikkojen ympärillä; Lokki-valaisimet, Tuplakuplat, Marimekon Unikko, puiset HOME-kyltit, Pentikin tuotteet, Vallilan kuosit, Artek ja Arabian muumimukit saivat kaikki kyytiä. Yksi ei tykännyt siitä ja toinen tästä. Vaikka kyse olisi ollut kuinka kalliista ja hienosta desing-tuotteesta, löytyi ryhmästä joku, joka ei tykännyt siitä. 


Pahinta ryhmäläisten mielestä olivat persoonattomat kodit. Mitähän tuokin sitten tarkoittaa kenellekin? Onko persoonallinen sama kuin erikoinen? Vai onko persoonallinen sellainen, joka ilmentää kodin asukkaita erityisen hyvin? Väittäisin, että harva muuttaa sisustustaan kokonaan aina vallitsevien trendien mukaan ja siten kotiin rakentuu ajan myötä erilaisten trendien mukainen kerroksellinen kokoelma huonekaluja, mattoja ja verhoja. Ja sitä kautta siitä tulee myös persoonallinen.

Esimerkiksi vanhempieni koti on mielestäni kodikas ja persoonallinen. Ja tällä en tarkoita sitä, että se olisi erikoinen, ainakaan minun mielestäni. Huonekaluja ja sisustusesineitä on kertynyt vuosien varrella. Osa on peritty, osa on hankittu eri vuosikymmeninä. Äidilläni on hyvä maku ja taito valita aikaa kestäviä huonekaluja ja myös silmää erilaisten kalusteiden yhdistelyyn. Talo on rakennettu 80-luvulla sen ajan tyylin mukaan. Heidän kotinsa on viihtyisä ja persoonallinen koti, jossa myös asukkaiden elämä on hienosti esillä. 


Harvalla ensimmäistä kotiaan sisustavalla nuorella parilla on vuosien myötä kertyneitä esineitä ja perintöhuonekaluja, joten alkuun sisustus rakentuu aika pitkälti kauppojen valikoimien mukaan. Suomalaisissa sisustusliikkeissä on aika rajallinen valikoima. Olemme kuitenkin tavallaan sisustusliikkeiden armoilla siinä, mitä meille kulloinkin tarjotaan. Ja kysyntä vaikuttaa valikoimiin. Jos Lokki-lamput tekevät kauppansa, toki liikkeiden on järkevä pitää niitä valikoimassa ja myydä lisää. Näin ne valikoimat rakentuvat ja samalla suomalaisten kotien sisustustyyli.

Keskusteluketjua lukiessani ihmettelin sitä, miten sellaisia koteja, joista löytyy esimerkiksi yllämainittuja designesineitä, pidettiin persoonattomina. Miksi koti, josta löytyy suosittu esine, on heti persoonaton? Yleensähän jokainen hankkii kotiinsa juuri niitä asioita, joista itse tykkää ja joista kokee saavansa iloa. Ja jokaiselle nuo asiat ovat erilaisia. Joku tykkää tuplakuplista ja joku HOME-kylteistä. Onneksi oma koti on oma tila, eikä se kuulu kenellekään muulle, minkälaisia härpäkkeitä omaan tilaamme valitsemme.No nyt sitten annan teille luvan purnata. Mitkä sisustuesineet tai -tyylit ovat teille ihan nou-nou? Mitä ette ottaisi kotiinne mistään hinnasta?

Ai niin, ja blogikodit saivat murska-arviot! Aivan kamalia! Hahhhaaaaahaaa! :)  Mukavaa viikonloppua!

I followed an entertaining conversation at a Facebook-group where people were listing their all-time-hatede home decoration elements. Blog homes were the most hated. I laughed! :) Have a great weekend!

Love, kati


16 kommenttia

 1. Minäkin haluan nähdä kodista, millaisia ihmisiä siellä asuu. Täysin valkoinen koti on nou-nou mulle. Mikään yksittäinen asia tai esine ei kyllä ärsytä minua. Kerran luin yhtä nimeltä mainitsematonta lehteä ja ajattelin, että onpa yksi koti saanut paljon palstatilaa, ennen kuin tajusin, että kyse oli jo kolmannesta kodista. Ehkä ne kodit oli sitten mun silmään sellaisia persoonattomia.
  Ihanaa viikonloppua Kati <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuva tuo sinun kommenttisi sisustuslehdestä. Mullekin on käynyt noin. Toivottaan enemmän variaatiota! Viikonloppuja! <3

   Poista
 2. Hotellihuoneilta näyttävät tilat eivät ole minun makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä aika persoonatonta. Kiitos kivasta kommentista.

   Poista
 3. Miten ne karmeat HOME-kyltit liittyy design-esineisiin? ;-) Rumiahan ne on, mutta on tietenkin ystävällistä varoittaa vieraita kodista olevasta homevauriosta. Ovat kovin yleisiä ja voivat aiheuttaa pahoja oireita. Itse olen tosin allerginen lähinnä niille HOME-varoituskylteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sait kyllä minussa aikaiseksi makeat naurut! Onhan se hyvä, että HOMEesta ilmoitetaan. :) Tuossa keskustelussa tosiaan HOME-kyltit sekoittuivat iloisesti Artekkiin ja Aarnioon.

   Poista
 4. Olen monta kertaa sanonut, että esim. Suomen kaunein koti-ohjelman tuomareiden mielestä meidän koti olis varmaan Suomen persoonattomin koti :). Mutta jos kodissa vaan sattuu asumaan mahdollisimman tavallisia ihmisiä, niin silloin mun mielestä myös se tavallinen koti on asukkaidensa näköinen. Enemmän persoonallinen kuin se, että alkaa ihan vaan sen "persoonallisuuden" vuoksi haalimaan vanhoja huonekaluja ja antiikkiesineitä tai vanhoja ladonovia tai jotain, mikä persoonalliseksi yleisesti mielletään, mutta joista kyseisen kodin asukkaat ei piittaa pätkääkään.

  Justiin äsken istuskelin eteisessä onnellisena ja tuijottelin sen nurkkaan ripustamaani tekemääni olkihimmeliä, jota ympäröi just meidän näköinen tylsä persoonattomuus ja just siksi niin paras koti meille :).

  Design-esineillä ei ole mulle sen enempää arvoa kuin jollain "ei-designilla". Jos tykkään, niin tykkään ja jos en, niin en. Riippumatta siitä, onko huonekalu tai esine jonkun kuuluisan suunnittelijan luomus vai ei.

  Ja se mikä tänään on itselle "nou-nou", voi muutaman vuoden päästä ollakin ehdoton "must". Niinkuin nyt vaikkapa sininen väri ;). Vannomatta paras...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Annukassa asuu viisaus, muuta en voi sanoa. Tavallinen koti tavallisille ihmisille ja tämän päivän nou-nou on huomisen ihanuus. Never say never! :)

   Poista
 5. Mielenkiintosia murska-arvioita, että pisti ihan hymyilyttämään :-) Itelleni on tärkeetä omassa kodissa juuri persoonallisuus ja tykkään yhdistellä eri tyylejä. Nyt meillä on onneksi tilaa ja siihen paremmat mahdollisuudet. Mulle ehdoton nou-nou on halvat lastulevyhuonekalut. Pyrin sisustamaan kestävillä ja ekologisilla ratkaisulla ja haluan panostaa materiaalivalinnoissa laatuun. Paljon myös kierrätän ja ostan käytettynä huonekaluja, joita sit ite tuunaan ja maalaan. En halua, että meidän koti on halvan näköinen lastulevyillä vuorattu katalogikoti. Se olis pahin sisustuspainajainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama täällä, hymy huulessa luin niitä. Olen myös itse viime vuosina pyrkinyt panostamaan enemmän ja enemmän laatuun, jotta huonekalut olisivat pitkään hyviä ja sellaisia, joista pitää. Siitä sitten tulee kerroksellisuutta kun ajan myötä koti rakentuu.

   Poista
 6. Voihan nounout, hih. Olisitpa nähnyt mun ensimmäisen kodin..30 neliötä ja kaikki huonekalut vanhoja, saatu sukulaisilta, siitä oli desing kaukana. :D Taisin olla aika onnellinenkin siellä pienessä kodissani. Ai pitikö täällä purnata, hmm..suurin osa noista ns. sisustushiteitä menee ohi mulla, mulla on oma hittilista. :D Hyvää viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisustushiteistä..vai sisustusshiteistä? :D

   Poista
  2. Voihan sisustusshitit, taisit keksiä uudetn termin, joka kyllä kutkuttaa minun nauruhermojani! Ja niin teki tuo keskustelukin, inspiroivaa! :)

   Poista
 7. Minua ei puhuttele koti ilman kerroksellisuutta. Jos kaikki on kerralla hankittu (samasta liikkeestä/sarjasta) se on sitä persoonattomuutta ja sisustus myös vanhenee kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi maalaisromanttisuudelle käydä vähän niin kuin noin. Ensin kaikkki oli sitä ja sitten kukaan ei enää tahdo sitä. Ja kaikki kodit näytti samalta, ehkä vähän meidänkin. Onneksi ei enää.... :)

   Poista
 8. Minua ei puhuttele koti ilman kerroksellisuutta. Jos kaikki on kerralla hankittu (samasta liikkeestä/sarjasta) se on sitä persoonattomuutta ja sisustus myös vanhenee kerralla.

  VastaaPoista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall