Aikuisena joulun THE juttu on ehdottomasti syöminen! Ne kaikki ihanat herkut, joita syödään vain kerran vuodessa saavat jo etukäteen veden herahtamaan kielelle. Hihkaisin täällä blogissa viime viikonloppuna, että voisin julkaista etukäteen teille blogin lukijoille inspiraation lähteeksi meidän joulumenun. Se muuttuu vuosittain tosi vähän, vaikka välillä kokeilemme jotain uusiakin juttuja, kuten viime vuonna tuota ruokaisaa salaattia, joka näkyy kuvissa. En nyt vaan millään löydä sitä ohjetta enää mistään, mutta hyvää se jokatapauksessa oli.

Joku muuten innostui kommenttiboksissa joulumenuideasta niin, että kaavaili tästä oikeaa blogihaastetta. Kivaahan se olisi tosiaan lukea teidän muidenkin joulumenuista, noin niin kuin inspismielessä. Laittakaahan viestiä, jos teette joulumenupostauksen!


Meidän joulupöytä on todella kalapainotteinen, sillä kalat tuntuvat maistuvan kaikille tosi hyvin. Olen jo hankkinut täksi jouluksi meille sekä graavilohta että kylmäsavulohta ja niiden lisäksi suunnittelin joulupöytään myös savusiikaa.  Nämä kalaherkut ovat tietenkin hyvin helppoja, koska ne saa kaupasta valmiina.


Myös mätihyytelö on meidän joulupöydän suosikkeja. Ohje siihen löytyy esimerkiksi täältä. Sillit ostan usein valmiina, mutta vähän kutkuttaisi kokeilla erityisesti valkosipulisillin tekemistä ihan itsekin. Valion sivuilla olikin kivasti monta eri silliohjetta ja se löytyy täältä. Katkarapuhöystön ajattelin ostaa lähikaupasta valmiina, mutta siihenkin löytyi tosi kiva ohje täältä. Se maistuu hyvältä vaikka saaristolaisleivän tai palttoonappien päällä.


Vanha kunnon kotijuusto tai piimäjuusto kuuluu myös meillä joulupöytään. Sehän ei ole kovin vaikeaa tehdä, paitsi että maidon kiehumista yli tai palamista pohjaan pitää vahtia. Kotijuuston teen anopin vanhan keittokirjan ohjeen mukaan, mutta ohje löytyy myös esimerkiksi täältä. Samalla kun ohjetta hain, huomasin, että kotijuusto on perinteisesti länsisuomalaien jouluruoka. Ilmankos sitä löytyi aina lapsuudessa kaikista turkulaisista joulupöydistä.


Tässä nyt sitten kokonaisuudessaan meidän joulumenu. Siitä vaan vapaasti inspiroitumaan!
Jälkkäriksi teen muuten täältä blogista tuttua ja meillä kestosuosikiksi päässyttä piparijuustokakkua. Tai juustokakku se ei oikeastaan ole ollenkaan, mutta sen tyylinen kakku, jossa on rahkaa ja kermaa. Ei ole toki mitään syytä, miksi siihen ei voisi halutessaan käyttää myös juustoa, mutta silloin liivatetta tarvitaan vähemmän tai sen voi ehkä jättää jopa pois. Ohjeen löydät täältä.

Nyt olisi kiva kuulla teidän joulumenujanne. Tästä saa taas napata postausideaa ken haluaa ja jos ette enää ehdi postailemaan, olisi kiva kommenttikentässä lukea joulupöytien herkuista.

I wrote down our Christmas menu. It's full of fish and lots of traditional foods. I'm really looking forward to it!

Love, Kati