tiistai 15. marraskuuta 2016

Näin sisustat kodikkaasti | 5 vinkkiä


Olemme sisustuskoira Bean kanssa sisustelleet tätä kotia yhdessä muutaman vuoden ja siksi ajattelimme nyt jakaa teille meidän yhdessä hyväksi havaitsemamme vinkit siihen, miten meidän mielestä syntyy kodikas sisustus. 

1. Kutsuva eteinen


Voin myöntää, ettei meidän eteinen ole erityisen hyvin ja ajatuksella sisustettu. Eikä se mielestäni ole oikein kutsuvakaan, joten siinä olisi kyllä oiva projekti toteutettavaksi. Kuitenkin kutsuva ja kaunis eteinen on vähän niin kuin koko kodin käyntikortti. Viiden hengen perheessä, jossa on kolme lahjakkaasti kengät ja takit hujan hajan jättävää nuorta, on eteisen oltava ensisijaisesti käytännöllinen. Meillä on eteisessä paljon kaappitilaa ja ovien taakse on helppo kätkeä kengät ja takit, sekä läjät pipoja ja lapasia. Ideaalitilanteessa kaikki ylimääräinen olisi aina kaapeissa ja esillä olisi vain muutamat ajankohtaiset vaatteet ja kengät. Näin ei valitettavasti kuitenkaan ole ja meidän eteisestä löytyy usein epämääräisiä kenkä- ja takkiläjiä. Olenkin miettinyt yhden kaapin poistamista ja tilan muuttamista avoimeksi tankotilaksi, johon takkeja saisi nätisti henkariin ja sen alle mahtuisi myös nykyistä paremmin kenkiä. Hyvin suunnitellussa eteisessä on säilytystilan lisäksi istuin kenkien pukemista varten ja peili, josta on mukava katsoa viimeistelty asu ennen ulos astumista. Lisäksi kengät pitäisi saada eteisessä säilöön siten, etteivät ne ole hujanhajan tukkimassa kulkuväyliä. 2.  Parittomat esineet kiehtovat


Minä olen vähän symmetriahullu ja usein jotain kauniita sisustusesineitä tulee hankittua pareittain. Näin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, sillä parittomat esineet asetelmassa ovat mielenkiintoisemmat kuin parilliset. Ja esimerkiksi erikorkuisten kynttilänjalkojen aseltema on mielenkiintoisempi kuin samankorkuiset parillisena. Idea on siinä, ettei asetelma näytä liian järjestelmälliseltä.
3. SisustusväritOn ehkä itsestään selvää, että sisustusvärit kannattaa valita sen mukaan, mistä itse pitää. On kuitenkin hyvä, jos voit valita jonkun päävärin, jonka ympärille valitset muutaman päävärin kanssa yhteen sopivan värin, jota käytät vähemmän kuin itse pääväriä. Itse olen joskus käyttänyt esimerkiksi maalikapasta ilmaiseksi saatavia Tikkurilan valmiita värilastuja. Niiden avulla olen valinnut päävärin, jonka ympärille olen valinnut muut sisustusvärit. Meillä on suurin osa seinistä maalattu Tikkurilan Ajopuu-sävyllä, jonka parina on valkoista, harmaata, ruskeaa ja mustaa.


4. Tarpeeksi iso matto


Meidän suomalaisten perisynti ovat liian pienet matot. Ja tämä näkyy myös mattovalikoimassa. Esimerkiksi olohuoneessa maton tehtävä on kerätä sohvaryhmä kokonaisuudeksi ja olla ikään kuin tila tilan sisällä. Näin ryhmästä muodostuu rauhallinen kokonaisuus. Maton pitäisi oikeastaan olla niin iso, että sen reunat menevät sohvan etujalkojen alle. Minä olen ratkaissut tämän niin, että olohuoneen matto menee hyvin lähelle sohvaa, muttei jalkojen alle. Mielestäni se on riittävää ja kokonaisuus on silti rauhallinen. Ruokapöydän alle kannattaa myös valita matto, joka on tarpeeksi kookas niin, että tuolit mahtuvat matolle silloinkin, kun ne on vedetty pöydän alta ulos.

Isoja mattoja ei aina ole edes saatavilla. Meidän olohuoneen matto on 2 x 3 m ja sitä suurempia mattoja harvoin on valmiina saatavilla, jolloin ne on tilattava mittatilauksena. Jos pidät karvamatoista, iso matto on helppo tehdä teippaamalla kaksi karvamattoa vaikka ilmastointiteipillä alapuolelta yhteen. Sauma tuskin näkyy ja saat edullisesti näyttävän ison maton olohuoneeseesi.


5. Sisustustyynyt, taljat ja torkkupeitot


Pienillä pehmeillä elementeillä teet kotiin pesämäistä lämmintä tunnelmaa. Sisustustyynyt ovat ihana tapa uudistaa sisustusta sesonkien mukaan. Tyynynpäällisiä vaihtamalla saat sisustukseen nopeasti uudistettua. Minulla on ainakin kolmet tai neljät tyynynpäälliset meidän olohuoneen sisustustyynyihin ja vaihtelen niitä muutaman kerran vuodessa. Erityisesti talvisin taljat ovat ihana tapa tuoda lämpöä ja kodikkuutta sisustukseen. Käytä niitä sohvien päällä, nojatuoleissa tai vaikka ruokapöydän tuolien päällä. Löysin muuten ihanan harmaan lampaantaljan tällä viikolla Prismasta!

Tällaisia koiramaisia sisustusvinkkejä tällä kertaa. Toivottavasti näistä oli teille iloa ja hyötyä. Kerro meille oma mielipiteesi. Miten kodikas sisustus syntyy?

Bea and I have been decorating our home together now for a few years and we collected some of our own tips for a homely and cosy home styling. What's your tip?

Love, Kati ja Bea

14 kommenttia

 1. Mä voisin sisustaa sun koiralla. Hän on niin suloinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ymmärrän kyllä, sillä mäkin vähän niin kuin välillä hyväksikäytän sen söpöyttä näissä blogikuvissa. :)

   Poista
 2. Tyynyt on meidän sisustuksessa vahvasti näkyvillä sekä runsas valaistus. Kaikki sun ja Bean neuvot oli loistavia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi. Toi koira joutuu välillä näihin sisustushommiin vähän vasten tahtoaan, mutta onneksi se on vaan kaikessa aina innolla mukana, mitä mä teen. Mamman muru!

   Poista
 3. Olet niin oikeassa tuon maton suhteen. Millään ei meinata löytää tarpeeksi isoa mattoa meidän olkkariin. Bea on kyllä oikea ihanuus <3

  VastaaPoista
 4. Kuvien perusteella odotin vinkiksi "hanki koira", se luo kotoisaa tunnelmaa ainakin blogikuviin :-) Tämä tuli taas todistettua näilläkin kuvilla, söpö hauva :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voisi sen niinkin ajatella. Kyllä voisin koiraa suositellakin ihan kaikille, sisustuken kaunistukseksi, mutta eniten ehkä jokapäiväseksi kaveriksi ihan kaikkeen touhuiluun. :)

   Poista
 5. Hei Kati! Tuo matto-ongelma kuullostaa niin tutulta. Ratkaisin asian lopulta kokolattiamatoilla. Ihastuin uusien mattojen ominaisuuksiin siinä määrin, että asensin ne makuuhuoneisiin. Enää ei tarvitse olla jatkuvasti suoristelemassa liukkaita pikkumattoja. Bea on aina niin söpö, sopisi meidänkin sisutukseen :-)
  Tervetuloa moikkaamaan! https://paleredrose.blogspot.fi
  Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokolattiamattohan on mitä trendikkäin tällä hetkellä. Pikkumatot makuuhuoneessa ovatkin ihan nounou. Bea taitaisi sopia ihan mihin vaan, kun on niin söpö ja pieni. :)

   Poista
 6. Hyviä vinkkejä olette sisustuskoira Bean kanssa jakaneet. Myös koira on äärimmäisen hyvä sisustuselementti - sopii meillä ainakin hyvin kokonaisuuden. Koiran värinkin olen valinnut en mukaan, että sen karvat myös irrallisina meille - heh heh hee...Ai, miten niin koiran karvoja aina mustissa vaatteissa :D

  Tuo liian pieni matto on hyvin yleinen kompastuskivi sisustuksessa. Valitaan sellaisia postimerkkejä, jotka eivät peitä riittävästi ja rajaa huonetilaa. Reilunkokoisia mattoja kannattaa suosia.

  Itse annan myös vinkiksi riippuvien valaisimien koon. Usein valaisin on tilaan nähden hieman liian pieni tai ainakin ripustettu väärälle korkeudelle.

  Hyvää viikonjatkoa ja rapsutuksia Bealle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rapsutuksista! t. Bea

   Villakoira on siitä kiva rotu, ettei siitä lähde karvoja. Muuten kyllä rapaa tulee sisään ihan normaaliin tyyliin....

   Poista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall