Olemme sisustuskoira Bean kanssa sisustelleet tätä kotia yhdessä muutaman vuoden ja siksi ajattelimme nyt jakaa teille meidän yhdessä hyväksi havaitsemamme vinkit siihen, miten meidän mielestä syntyy kodikas sisustus. 

1. Kutsuva eteinen


Voin myöntää, ettei meidän eteinen ole erityisen hyvin ja ajatuksella sisustettu. Eikä se mielestäni ole oikein kutsuvakaan, joten siinä olisi kyllä oiva projekti toteutettavaksi. Kuitenkin kutsuva ja kaunis eteinen on vähän niin kuin koko kodin käyntikortti. Viiden hengen perheessä, jossa on kolme lahjakkaasti kengät ja takit hujan hajan jättävää nuorta, on eteisen oltava ensisijaisesti käytännöllinen. Meillä on eteisessä paljon kaappitilaa ja ovien taakse on helppo kätkeä kengät ja takit, sekä läjät pipoja ja lapasia. Ideaalitilanteessa kaikki ylimääräinen olisi aina kaapeissa ja esillä olisi vain muutamat ajankohtaiset vaatteet ja kengät. Näin ei valitettavasti kuitenkaan ole ja meidän eteisestä löytyy usein epämääräisiä kenkä- ja takkiläjiä. Olenkin miettinyt yhden kaapin poistamista ja tilan muuttamista avoimeksi tankotilaksi, johon takkeja saisi nätisti henkariin ja sen alle mahtuisi myös nykyistä paremmin kenkiä. Hyvin suunnitellussa eteisessä on säilytystilan lisäksi istuin kenkien pukemista varten ja peili, josta on mukava katsoa viimeistelty asu ennen ulos astumista. Lisäksi kengät pitäisi saada eteisessä säilöön siten, etteivät ne ole hujanhajan tukkimassa kulkuväyliä. 2.  Parittomat esineet kiehtovat


Minä olen vähän symmetriahullu ja usein jotain kauniita sisustusesineitä tulee hankittua pareittain. Näin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, sillä parittomat esineet asetelmassa ovat mielenkiintoisemmat kuin parilliset. Ja esimerkiksi erikorkuisten kynttilänjalkojen aseltema on mielenkiintoisempi kuin samankorkuiset parillisena. Idea on siinä, ettei asetelma näytä liian järjestelmälliseltä.
3. SisustusväritOn ehkä itsestään selvää, että sisustusvärit kannattaa valita sen mukaan, mistä itse pitää. On kuitenkin hyvä, jos voit valita jonkun päävärin, jonka ympärille valitset muutaman päävärin kanssa yhteen sopivan värin, jota käytät vähemmän kuin itse pääväriä. Itse olen joskus käyttänyt esimerkiksi maalikapasta ilmaiseksi saatavia Tikkurilan valmiita värilastuja. Niiden avulla olen valinnut päävärin, jonka ympärille olen valinnut muut sisustusvärit. Meillä on suurin osa seinistä maalattu Tikkurilan Ajopuu-sävyllä, jonka parina on valkoista, harmaata, ruskeaa ja mustaa.


4. Tarpeeksi iso matto


Meidän suomalaisten perisynti ovat liian pienet matot. Ja tämä näkyy myös mattovalikoimassa. Esimerkiksi olohuoneessa maton tehtävä on kerätä sohvaryhmä kokonaisuudeksi ja olla ikään kuin tila tilan sisällä. Näin ryhmästä muodostuu rauhallinen kokonaisuus. Maton pitäisi oikeastaan olla niin iso, että sen reunat menevät sohvan etujalkojen alle. Minä olen ratkaissut tämän niin, että olohuoneen matto menee hyvin lähelle sohvaa, muttei jalkojen alle. Mielestäni se on riittävää ja kokonaisuus on silti rauhallinen. Ruokapöydän alle kannattaa myös valita matto, joka on tarpeeksi kookas niin, että tuolit mahtuvat matolle silloinkin, kun ne on vedetty pöydän alta ulos.

Isoja mattoja ei aina ole edes saatavilla. Meidän olohuoneen matto on 2 x 3 m ja sitä suurempia mattoja harvoin on valmiina saatavilla, jolloin ne on tilattava mittatilauksena. Jos pidät karvamatoista, iso matto on helppo tehdä teippaamalla kaksi karvamattoa vaikka ilmastointiteipillä alapuolelta yhteen. Sauma tuskin näkyy ja saat edullisesti näyttävän ison maton olohuoneeseesi.


5. Sisustustyynyt, taljat ja torkkupeitot


Pienillä pehmeillä elementeillä teet kotiin pesämäistä lämmintä tunnelmaa. Sisustustyynyt ovat ihana tapa uudistaa sisustusta sesonkien mukaan. Tyynynpäällisiä vaihtamalla saat sisustukseen nopeasti uudistettua. Minulla on ainakin kolmet tai neljät tyynynpäälliset meidän olohuoneen sisustustyynyihin ja vaihtelen niitä muutaman kerran vuodessa. Erityisesti talvisin taljat ovat ihana tapa tuoda lämpöä ja kodikkuutta sisustukseen. Käytä niitä sohvien päällä, nojatuoleissa tai vaikka ruokapöydän tuolien päällä. Löysin muuten ihanan harmaan lampaantaljan tällä viikolla Prismasta!

Tällaisia koiramaisia sisustusvinkkejä tällä kertaa. Toivottavasti näistä oli teille iloa ja hyötyä. Kerro meille oma mielipiteesi. Miten kodikas sisustus syntyy?

Bea and I have been decorating our home together now for a few years and we collected some of our own tips for a homely and cosy home styling. What's your tip?

Love, Kati ja Bea