keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Miten tulla paremmaksi valokuvaajaksi?Snäpin ja Instan kautta seuraajat huomasitte varmaan, että vietimme muutaman päivän Pärnun rannoilla. Oli kyllä ihanan rentouttavaa ja minulla oli intoa ja aikaa ottaa valtavasti kuvia. Niitä laittelen sitten myöhemmin myös tänne blogiin. Siinä kuvatessani mietin, että valokuvaus on kyllä ihana harrastus, sillä se on helppo tapa päästä leikkimään taiteilijaa, eikä kaluston oikeasti tarvitse olla niin kovin kummoinen. Puhelimellakin saa otettua tosi hyviä kuvia ja minijärkkärit ovat käytännöllisiä  kantaa mukana.


Ja valokuvaamisessa ruutujen määrä ratkaisee sikäli, että kokemuksen karttuessa kuvat sen kuin paranevat. Kuvia oppii myös katsomaan ammattimaisemmin ja silmä oppii havainnoimaan, mitkä asiat toimivat kuvissa ja mitkä eivät. Monesti olen yrittänyt kuvata jotain kaunista juttua tänne blogiin siinä toivossa, että saisin välitettyä teille jonkun ihanan hetken tai vaikka maiseman. Mutta en aina olekaan yrittämisestä huolimatta onnistunut. Se johtuu siitä, että pitää osata ajatella vähän niin kuin kamera. Miten saisin vangittua sen hetken tai tunnelman kaksiuloitteiseen valokuvaan?


Olen itse huomannut, että kuvaamalla paljon, olen oppinut näkemään joskus tilanteet tai asiat kameran lailla. Ymmärrän usein jo etukäteen, että saako jostain hetkestä hyvää kuvaa vai ei. Tai varmasti hetkestä kuin hetkestä saa hyvän ja puhuttelevan kuvan, mutta kysymys onkin siitä, että riittävätkö omat taidot ja kalusto. Minä kuvaan Olympus PEN -minijärkkärillä. Se on kätevä ja helppo kamera tällaiselle aloittelijalle. Ison kameran ominaisuuksia pienessä koossa. Mutta, minullakaan ei ole useampia objektiiveja eri tilanteisiin, laajakuviin ja makroihin. Jo parilla objektiivilla saisin tuosta pikkukamerasta paljon enemmän irti ja voisin taas ottaa seuraavia askelia paremmaksi kuvaajaksi. Siinä taas hankintahaaveita kerrakseen.Omaa ja muiden kehittymistä kuvien ottamisessa on helppo seurata täällä blogimaailmassa. Kaikki tekemämme postaukset löytyvät blogin historiasta ja sieltä näkee, miten itse tai blogisisko on kuvaamisessa mennyt eteenpäin. Voisin sanoa, että jokaikisellä, joka katsoo omia kuviaan blogin alkutaipaleelta ja vertaa nykypäivään, on kehitystä tapahtunut! Se on aika palkitsevaa. Minä huomaan, että omalla kohdalla eniten kehitystä on tapahtunut kuvan asettelussa. Olen oppinut paremmin käyttämään etualaa ja taka-alaa sekä rajaamaan paremmin. Ensimmäisiä blogikuvia ottaessa siivosin ympäristön tyhjäksi ja kuvista saattoi tulla vähän kliinisiä, kun taas nykyään osaan paremmin ottaa kuviin mukaan muutakin kun vain kuvattavan kohteen ja näin saada kuvaan syvyyttä ja tunnelmaa. Ihan tosi vanhoja postauksia katsoessa silmiin pisti myös vähäinen kuvien määrä. Olikohan niin, etten saanut tarpeeksi montaa hyvää kuvaa otettua ja siksi kuvien määrä jäi vähäiseksi? Toista se on nykyään, taitaa olla postauksessa kuin postauksessa vähän jopa liikaa kuvia.....Kuvatrendit ja trendikuvat


Seuraan ahkerasti kuvatrendejä jo työnikin takia. Ja halusimme tai emme, kuvatrendejä on ihan selvästi olemassa, varsinkin täällä blogistanissa. Eniten tulee seurattua sisustusblogeja, joten niiden kuvatrendit ovat minulle aika tutut. Pitkään on ollut muodissa valkoinen tai mustavalkoinen sisustus ja siitä otetut ylivalaistut kuvat. Nyt ollaan menossa niin sisustuksessa kuin sisustuskuvissakin tummempaan suuntaan. Rakennetaan tunnelmia ja annetaan hämyn olla siellä, missä se luontaisesti on. Tuo on minun mielestäni tervetullutta, sillä sisustuskuvissa blogit ovat pitkään toistaneet ehkä liikaa toisiaan. On kiva saada vähän erilaisia tunnelmia kuviin ja talven tullen me sisustusbloggaajat kiitämme, kun voimme sanoa piutpaut vähäiselle valolle! Annetaan siis kaikkien hämyjen näkyä niin sisutuksessa kuin siitä otetuissa kuvissakin. Ainakin itse yritän tulevana talvena antaa tummuuden ja pimeyden näkyä myös täällä blogissa. Saa nähdä, miten onnistun!

Myös sosiaalisen median sovellukset, kuten Instagram tai SnapChat luovat kuvatrendejä. Niissä on omat lainalaisuutensa ja kuvafeed asettaa sinne lataamillemme kuville tiettyjä odotuksia. Pitää erottautua, mutta kuitenkin sopia sellaiseen feediin, jonkalaisen oma yleisösi haluaa nähdä. Minua oikeastaan vähän huvittaakin, miten tietyistä kohteista otetut kuvat saavat Instagramissa aina paljon tykkäyksiä. Esimerkiksi kahvikuvat ovat ihan älyttömän suosittuja. Ja vaikka niitä on koko Insta täynnä, ei ihmiset ilmeisesti saa koskaan tarpeekseen kahvikuvista! Kokeilkaa vaikka!


Mikä on kuvien merkitys täällä blogimaailmassa? 


Meitä bloggaajia on tusinassa kolmetoista. Ja niin on myös kuvaustyylejä ja -taitoja. Ja blogeja, niitäkin on varmaan niin monenlaisia kuin on bloggaajiakin. Aina kuvien ei edes tarvitse olla kovin kummoisia, jos teksti ja bloggaajan persoona pääsevät hyvin esiin. Kaikissa blogeissa ei ole kuvia ollenkaan. Ehkä se kokonaisuus kuitenkin merkitsee enemmän kuin mikään muu. Hyvä teksti voi kompensoida rosoisia kuvia, kauniit kuvat voivat kompensoida kömpelöä kirjoittamista. Minä en taida olla mestari kummassakaan, en kuvaamisessa enkä kirjoittamisessa, mutta ehkä sekin on riittävän hyvää, olla tällainen keskinkertainen harrastelijabloggaaja, sillä sitähän minä olen. Pakko tähän samaan hengenvetoon todeta se, että kuvien lisäksi olen kyllä huomannut kehittyneeni myös tekstin tuottamisessa. Ja viime aikoina olen tietoisesti pyrkinyt panostamaa siihen entistä enemmän. Toivonkin, että se näkyy myös teille lukijoille entistä parempina postauksina niin kuvien kuin tekstinkin osalta.


Oho, tulipa pitkä postaus. Noh, mitä sitä bloggaaja vapaapäivänään muuta tekisi. Heh! :)

Olisi kiva kuulla teiltä muilta bloggareilta, että mitä ajattelette valokuvaamisesta ja miksi sitä teette  ja missä koette kehittyneenne? Nautitteko kuvaamisesta voi onko se pakollinen paha, joka vain sattuu liittymään läheisesti tähän blogiharrastukseen?

Näissä kuvissa mallin virkaa toimittivat oman pihan piskuisen pensasaidan punastuneet aronianoksat. Lyhyesti sanottuna syksy sisällä. 

Niin ja  vastauksena otsikon kysymykseen; miten tulla paremmaksi valokuvaajaksi? Vastaus on harjoittelemalla!

Ihanaa viikonjatkoa!

I got some autumn leaves inside and love the colour that they bring to our kitchen! I've also been thinking about photography as a hobby and that it's a great way to be an artist in a small scale. Have a great week!

Love, Kati


19 kommenttia

 1. Itse rakastan kuvaamista kuten tiedät :) Mitä enemmän kuvaa ja kuvaa niin sitä enemmän oppii, sitä mieltä olen itse. Omaa kehitystä seuraan ja sitä on varsinkin blogin vanhetessa eron kuvissa huomaa ihan selkeästi. Ennen blogia kuvasin enimmäkseen luontoa ja se on todella helppoa verrattuna esim. tuotekuviin. Itse haluan, että tunnelma välittyy kuvista ja tulen erittäin onnelliseksi, kun lukija kertoo aistivansa tietyn tunnelman kuvistani. Silloin tiedän, että olen onnistunut :) Muuten ensi vuonna minulla on tulossa elämäni ensimmäinen valokuvanäyttely ja nyt jo jännittää ihan pirustu :D

  Loistava postaus ja hyvää tekstiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Onnea jo etukäteen omasta näyttelystä! Mahtavaa!

   Poista
 2. Kauniita kuvia! Kuvaamisessa nälkä kasvaa syödessä ja aina vain haluaisi ottaa enemmän ja parempia kuvia ja minä kun en ennen bloggaamista ole ollut mitenkään innostunut valokuvaamisesta. Olympuksen minijärkkäri on kyllä helppo ja vaivaton ja kulkee hyvin mukana ja onneksi nykyään puhelimellakin saa hyvälaatuisia kuvia. Turhan vaatimaton olet, sinäkö muka keskinkertainen😳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi. Kyllähän bloggaaminen on hyvä syy ottaa kuvia ja on joku paikkakin mihin niitä laittaa...

   Poista
 3. Asia joka mietityttää itseäni aina vaan. Kuinka saada kuvista laadukkaita. :)
  alkujaan blogissani oli aivan liian tummia kuvia ja aivan liian pieniä. Siihen aikaan huhuttiin, että kuva-albumit täyttyvät ja sitten et kuvia saakkaan lisättyä enää. siksi pienensin KAIKKI kuvani silloin. voi voi..
  Kamera on nyt laadukkaampi ja toki "silmää" kuville on erilailla, kuin aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppia ikä kaikki! Tekemällä kehittyy ja kehityson kiva huomata.

   Poista
 4. Hyvä teksti ja kauniita kuvia. :) Itse olen ahkerammin blogannut nyt vasta vajaat pari kuukautta uuden blogin myötä, mutta kuvannut useamman vuoden. Silti olen omasta mielestäni kehittynyt kuvaajana tässä lyhyen ajan sisällä varmaan kohta enemmän kuin koko kuvaushistoriani aikana, vaikka ajattelinkin olevani ihan kelpo kuvaaja aiemmin. :D Nyt sitä kuvaa enemmän "tosissaan" (jos moista termiä sopii käyttää) koska kuvat eivät jää vain omiin kansioihin pölyttymään, ja muiden blogeja seuraamalla saa inspiraatiota ihan eri tavalla. Oli aikoja jolloin en jaksanut kameraan tarttua oikeastaan ollenkaan, mutta onneksi nyt on aikaa ja uutta innostusta ilmassa! :) Harjoitus tekee mestarin, ja se pätee erityisen hyvin valokuvaukseen! Itse kuvailen Canonin 60D:llä, eli ei ihan mahdu taskuun...

  Mukavia kuvaushetkiä & olkoon inspiraation loputon valtameri kanssasi! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkamassa kuviasi ja niistä näkee, ettetole kuvaaista ihan just aloittanut, niin hienoja ne olivat. Ja kiitos inspistoivotiksista,sitä aina tarvitaan.

   Poista
 5. Nolotti ihan katsella niitä ensimmäisiä postauksiani. Rakastan lähikuvia ja niitä saankin ottaa usein blogiini. Tykkään lavastaa tilanteita kuvia varten.
  Sinulla on kyllä upeita ja selkeitä kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemihan sama täälä, alkuun oli huonolaatuiset kuvat, uonksti rajattu ja asettelukin niin ja näin, mut kuvaamalla oppii.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus ja kauniit kuvat!
  Valokuvauksesta on tullut minulle todella tärkeä harrastus blogin myötä. Ennen blogia tuli otettua kuvia miettimättä, nykyään miettii mikä on hyvä kuvakulma ja helposti tulee räpsittyä 50 kuvaa. Nykyään kauneutta huomaa ihan arjen asioissa ja silloin pitää kaivaa kamera esille.
  Minullakin on minijärkkäri, johon olen hankkinut 2 linssiä ja jalustakin löytyy. Enpä olisi koskaan uskonut, että tää harrastus menee niin pitkälle, että kaikenmaailman varusteita pitää olla.
  Luulen, että harrastan valokuvausta lopun elämäni, niin olen koukuttunut siihen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samat ajatukset ja kuvaaminen on inullakin noussut ihan eri tasolle blogin myötä. Ja nälkä kasvaa syödessä eli kaikkea välineistöä tekee mieli...

   Poista
 7. Olen blogannut seitsemän vuotta, onhan sitää kehitystä tapahtunut... niin kaluston kuin oman silmänkin suhteen. Pokkarista minijärkkäriin ja pariin käyttööni sopivaan linssiin. En ole poistanut vanhoja postauksia tai aloittanut uutta blogia, vaan näen blogin myös kasvutarinana.

  Monta vuotta postasin vaikka samasta ruoka-annoksesta kymmenen kuvaa, nyt valitsen 1-3 parasta. Instassa ja blogissa toikivat usein vähän erilaiset kuvat. Instassa värikkäät smoothie- ja tuorepuurokuvat saavat aina eniten tykkäyksiä, jopa enemmän kuin kahvikuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näen blogin kasvutarinana ja omaa kehitystä on kiva seurata. Pitää itsekin panostaa vielä enemmän kuvavalintoihin, sekin onoma taitonsa. Smoothiet ja tuorepuurot oninstassa kokeiltu ja oikeassa olet! Jännä juttu!

   Poista
 8. Vanhan blogin ekat kuvat otin tabletilla, sitten pikkaisen paremmalla pokkarilla. Nyt minulla on Canon ens 100d ja olen valokuvauksen peruskurssilla kansalaisopistossa. Todellakin toivon, että kuvat ovat parantuneet! Olen aina tykännyt valokuvista ja niiden katsomisesta. Jo lapsena luin isäni kameralehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jokainen kehittyy ja varmaan jokaiselle tulee myös vähänoma tyyli. Mä oon kans aina ollut kiinnostunut kuvaamisesta. Joskus jopa mietin et voisiko se olla jopa ammatti....

   Poista
 9. Itselläni ainakin valokuvausharrastus lähti kunnolla käyntiin vasta blogin myötä, siinä oli hyvä syy kuvata, alussa jopa päivittäin. Olen samaa mieltä, että harjoitus ja muiden kuvista oppien omaksuminen on tärkeitä, ja valokuvauksessa myös laitteilla on väliä. Välillä irvistyttää jos erehtyy katsomaan oman blogin alkupään kuvia, mutta toisaalta en ole halunnut poistaa niitä, koska niistä näkyy se kehityskaari vuosien varrelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, kyllä blogi antaa hyvän syyn kuvata kun on joku paikka mihin niitä ladata. Ihanaa samalla huomata oma kehitys! :)

   Poista
 10. Aloitin oman bloginpidon vasta kesällä, vähän niinkuin päiväkirjaksi itselle ja toivottavasti myös pikkuhiljaa muillekin. Napsin kuvia aina kuin mahdollista, kännykässäni on yllättävän hyvä kamera ja se on aina mukana, mutta toki järkkärillä saan parempia kuvia, etenkin luonnossa. En ole vielä sisäistänyt järkkärin valotusaikoja ym hienouksia, joten automaattiasetuksilla aika pitkään menen toistaiseksi. Olen aina ollut sellainen tarkkarajainen kuvaaja, mutta muiden blogeja seuratessa silmä on kehittynyt vähitellen huomaamaan syvyysvaikutelman, kontrastien ja monen muun asian hienoudet. Ehkä oma kuvaussilmänikin kehittyy ajan myötä. Kuvasta löytää paljon mielenkiintoisia kohtia, kun se on osittainen, tarkennettu, hämäräreunainen jne. Kuvanmuokkaus pienimuotoisena on hyvä juttu, mutta toki ilmankin saa hyviä otoksia. Valon ja varjon leikki, uutuiset kuvat ne ovat aina miellyttäneet. On ihana katsella blogien hyviä otoksia, ihania, persoonallisia koteja, kekseliäitä juttuja, joita itsekin voi toteuttaa. Wau, sisustusblogit vievät mennessään. Inspiroiva blogi sinullakin!

  VastaaPoista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall