Yhteistyössä HOK Elanto

Perinteiset ravintolat, joilla on pitkä historia ja sen mukana paljon kertyneitä tarinoita ovat minun mieleeni. On ihana kuvitella taiteilijoita, merimiehiä ja poliitikkoja istumassa ravintolassa parantamassa maailmaa hyvän ruoan ja viinin äärellä. Sellainen paikka on ravintola Salve Helsingissä. Minulle ravintola oli aivan uusi tuttavuus, vaikka se on perustettu jo 1927. Se on toiminut pitkään ihanan vanhan kivitalon kellarikerroksessa tarjoten merimiehille, taiteilijoille, kirjailijoille ja poliitikoille paikan, jossa tarjotaan hyvää perinteistä ruokaa ja sopivan hämyiset puitteet maailmanparannukseen. Salven tarina on kuitenkin alkanut jo 1800-luvulta, sillä se toimi ennen ravintolatoiminnan aloittamista kioskina Helsinkiin rantautuneille merimiehille tarjoten heille ruokaa ja tupakkaa. Tuntui mukavalta ajatella olevansa keskellä helsinkiläistä historiaa!


Tällä kertaa maailmaa olivat parantamassa ihana 40+Blogien porukka. Siinä vasta on muuten mahtavaa seuraa! Vaikkei ikä saisi merkitä mitään, on jutustelu vaan on niin helppoa omanikäisten kesken ja tietenkin erityisesti siksi, että kaikkia yhdistää tämä hauska harrastus. Mukana oli niin vanhoja kuin uusiakin tuttuja ja oli hauskaa taas jutella bloggaamisesta ja elämästä muutenkin hyvän ruoan ja viinin äärellä. Salven menu on perinteinen ja kala- ja lihapainotteinen. Alkuun napsimme valkosipulissa kieritettyjä ruisleipätikkuja ja aiolia. Minä ihastuin noihin tikkuihin niin paljon, että tein niitä eilen täällä kotona koko perheelle maisteltavaksi! Tosi kiva idea kutsuilla tai illanistujaisissa tarjottavaksi. Täysin uusi makuelämys minulle oli venäläiseen tyyliin tarjotut suolakurkut, joiden kaverina oli hunajaa ja smetanaa. Tosi hyvää!Salve on kuuluisa silakoista ja pottuvoista. Itse presidentti Niinistökin kuulemma saattaa välillä piipahtaa nauttimaan Salven silakoita.  Me nautimme pääruoaksi ihanan pehmeää kirkasta lohikeittoa. Ihan kuvittelin sen olleen kermaista, muttei se ollut ja aivan mahtavaa, että kirkas keittokin voi maistua noin taivaallisen pehmeältä! Torstaisin Salvessa on perinteinen suomalainen hernekeittopäivä ja sen jälkiruokana kuulemma kaupungin parhaita lettuja!

Salve on uskollinen perinteelleen. Ravintolan sisustus on sekoitus merimieshenkisyyttä ja taidetta, jota Salveen saadaan läheisestiä Galleria Ortonista. Taisipa meilläkin käydä niin hyvä tuuri, että viereisessä pöydässä istui Salven seinällä olevan taulun tekijä. Ravintola on hetki sitten muuttanut uusiin tilohin, jossa asiakaspaikkoja on paljon enemmän, mutta kaikesta näki, ettei tyyliä ole haluttu muuttaa. Ravintolan johto on kuunnellut kanta-asiakkaitaan ja siksi tunnelman on varmasti säilynyt hyvin ennallaan muutosta huolimatta.

 

Jälkiruoaksi nautimme ihanat sorbetit. Koko ilta tuntui niin rennolta ja mukavalta kuin toivoa voi. Ihana seura ja ravintolan mutkaton tyyli tekivät illasta ihanan rennon ja iloisen. Minä ainakin sain viikonlopulleni mukavan alun.


Salve on ihana paikka istahtaa raskaan työviikon jälkeen alas rennoissa tunnelmissa ja hyvässä seurassa. Siellä saa nauttia mutkatonta ja maukasta ruokaa ja karistaa työviikon pölyt päältään ja valmistaa itsensä rentoon viikonloppuun. Vinkkinä muuten, että jos haluat viedä ulkomaalaisen vieraan maistelemaan aitoja suomalaisia makuja, vie hänet Salveen, sillä makuelämys on varmasti taivaallinen!

Voisin kiteyttää Salven vaikka kolmella koolla; kalaisa, konstailematon ja kotoisa. Kiitos Salve ihanasta illasta ja kiitos 40+Blogit mahtavasta seurasta!

Us 40+Bloggers were invited to visit a traditional Helsinki restaurant called Salve. If you visit Helsinki and want to enjoy authentic Finnish food and atmosphere, Salve is your choise!

Salve  Hietalahdenranta 5 CHelsinki tel: 010 76 64280

Love, Kati