Seuraan työssäni jonkin verran suomalaisia ja kansainvälisiä ruokatrendejä. Pidemmän aikaa luomutuotteiden kysynnän on odotettu kasvavan ja viimeisin vahvasti nouseva ruokatrendi on vege. Ennustankin, että vegaanisuus tulee lisääntymään huimasti seuraavien vuosien aikana ja kasvisten määrä ruokavaliossamme tulee muutenkin kasvamaan. Hyvä niin, sillä kasvikset ovat terveellisiä ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on todettu monin tavoin terveyttä ja hyvinvointia lisääväksi. K-ryhmästä kerrotaankin, että vegeruokien myynti on viimeisen vuoden aikana kasvanut peräti 25%.

Tässä trendien keskellä olen minäkin alkanut miettimään kasvisten lisäämistä ruokavaliooni. Olen kyllä kova tyttö syömään salaatteja ja kasvissosekeitto on yksi suosikeistani. Kuitenkaan en hirveästi kiinnitä huomiota siihen, että onko lautasellani pelkkää kasvista, lihaa tai vaikka maitotuotteita. Minua vaivaa arkiruoan tekeminen, koska ideoita on tosi vähän ja kaikki pitäisi olla helppoa ja nopeaa ja vielä terveellistäkin. Ja sellaista, joka maistuu myös nuorisolle. Tuntuu, että arkena pyörittelen spaghettibolognesen, kanakastikkeen ja makaronilaatikon kolmikkoa. Haluasin innostua arkiruoan tekemisestä ja haluaisin siihen vähän vaihtelua. Yksi tapa saada arkiruokaan vähän vaihtelua olisi tehdä yhtenä tai kahtena päivänä kasvisruokaa. Tai tarkemmin ajateltuna lihatonta ruokaa, sillä en usko taitojeni tai perheeni olevan valmis täysin vegaanisiin aterioihin. Miesporukka kun haluaisi, että joka aterialla olisi lihaa.Kokeilin tänään tehdä lihatonta ruokaa. Halkaisin bataatit puoliksi ja tein päälle ristikkovillot. Lisäsin päälle fetakuutioita ja niiden kastikkeena olleen oliiviöljyn. Lisäksi ripottelin päälle suolaa ja pippuria sekä tuoretta meiramia ja rosmariinia. Bataatin kaveriksi tein vuohenjuustosalaatin; tuoretta pinaattia, jäävuorisalaattia, vuohenjuustoa, cashew-pähkinöitä, kirsikkatomaattia, krutonkeja ja kastikkeeksi oliiviöljyä ja hunajaa.


Yllätyksekseni koko perhe tykkäsi tosi paljon ja jopa miesväki kehui ateriaa herkulliseksi. Taisin saada pienesti vähennettyä heidän ennakkoluulojaan. Yritän nyt sitten opettaa itseäni ja perhettäni lisäämään kasvisten määrää ruokavalioon pitämällä kerran viikossa lihattoman päivän. Valitsen silloin lounaalla lihattoman ruoan ja teen myös päivälliseksi kasvisruoan. Toivottavasti näin saan myös toivottua vaihtelua arkiruokalistaan.

Mitä ajattelette lihattomuudesta tai osittaisesta kasvisruokavaliosta tai vegaanisuudesta? Oletteko te huomanneet ruokatrendien muutoksen omassa arjessanne?

Ihanaa viikonloppua! 

I made some lovely sweet potato with goats cheese salad. It was delicious and I was happy to realise that my family really liked it although the men in the family are always craving for meat.

Have a great weekend!

Love, Kati