perjantai 10. kesäkuuta 2016

Lihaton? | Resepti


Seuraan työssäni jonkin verran suomalaisia ja kansainvälisiä ruokatrendejä. Pidemmän aikaa luomutuotteiden kysynnän on odotettu kasvavan ja viimeisin vahvasti nouseva ruokatrendi on vege. Ennustankin, että vegaanisuus tulee lisääntymään huimasti seuraavien vuosien aikana ja kasvisten määrä ruokavaliossamme tulee muutenkin kasvamaan. Hyvä niin, sillä kasvikset ovat terveellisiä ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on todettu monin tavoin terveyttä ja hyvinvointia lisääväksi. K-ryhmästä kerrotaankin, että vegeruokien myynti on viimeisen vuoden aikana kasvanut peräti 25%.

Tässä trendien keskellä olen minäkin alkanut miettimään kasvisten lisäämistä ruokavaliooni. Olen kyllä kova tyttö syömään salaatteja ja kasvissosekeitto on yksi suosikeistani. Kuitenkaan en hirveästi kiinnitä huomiota siihen, että onko lautasellani pelkkää kasvista, lihaa tai vaikka maitotuotteita. Minua vaivaa arkiruoan tekeminen, koska ideoita on tosi vähän ja kaikki pitäisi olla helppoa ja nopeaa ja vielä terveellistäkin. Ja sellaista, joka maistuu myös nuorisolle. Tuntuu, että arkena pyörittelen spaghettibolognesen, kanakastikkeen ja makaronilaatikon kolmikkoa. Haluasin innostua arkiruoan tekemisestä ja haluaisin siihen vähän vaihtelua. Yksi tapa saada arkiruokaan vähän vaihtelua olisi tehdä yhtenä tai kahtena päivänä kasvisruokaa. Tai tarkemmin ajateltuna lihatonta ruokaa, sillä en usko taitojeni tai perheeni olevan valmis täysin vegaanisiin aterioihin. Miesporukka kun haluaisi, että joka aterialla olisi lihaa.



Kokeilin tänään tehdä lihatonta ruokaa. Halkaisin bataatit puoliksi ja tein päälle ristikkovillot. Lisäsin päälle fetakuutioita ja niiden kastikkeena olleen oliiviöljyn. Lisäksi ripottelin päälle suolaa ja pippuria sekä tuoretta meiramia ja rosmariinia. Bataatin kaveriksi tein vuohenjuustosalaatin; tuoretta pinaattia, jäävuorisalaattia, vuohenjuustoa, cashew-pähkinöitä, kirsikkatomaattia, krutonkeja ja kastikkeeksi oliiviöljyä ja hunajaa.


Yllätyksekseni koko perhe tykkäsi tosi paljon ja jopa miesväki kehui ateriaa herkulliseksi. Taisin saada pienesti vähennettyä heidän ennakkoluulojaan. Yritän nyt sitten opettaa itseäni ja perhettäni lisäämään kasvisten määrää ruokavalioon pitämällä kerran viikossa lihattoman päivän. Valitsen silloin lounaalla lihattoman ruoan ja teen myös päivälliseksi kasvisruoan. Toivottavasti näin saan myös toivottua vaihtelua arkiruokalistaan.

Mitä ajattelette lihattomuudesta tai osittaisesta kasvisruokavaliosta tai vegaanisuudesta? Oletteko te huomanneet ruokatrendien muutoksen omassa arjessanne?

Ihanaa viikonloppua! 

I made some lovely sweet potato with goats cheese salad. It was delicious and I was happy to realise that my family really liked it although the men in the family are always craving for meat.

Have a great weekend!

Love, Kati

6 kommenttia

 1. En ole syönyt lihaa 9 vuoteen,enkä kaipaakaan,kasvisruoka on minulle ainakin se paras vaihtoehto. En kyllä pahemmin syönyt lihaa sitä ennenkään ,vain kanaa ja kalkkunaa;punaisesta lihasta en välittänyt edes lapsena. Hyvä että vegen arvostus lisääntyy. Täällä Tel Avivissa on vegeruoka tosi paljon esillä,ja joka viides tel avivilainen on kasvissyöjä.
  Bataatti +vuohenjuusto on ihana kombo:) Kaunista viikonloppua sinulle:)

  VastaaPoista
 2. Kasvispainotteiseen kalaa sisältävään ruokavalioon siirryin yli 17 vuotta sitten ja sen seurausta lienee, että kaksi lapsistani on myös valinnut lihattoman ruokavalion. Kotona asuvan vegaanin kanssa jaan samoja mielitekoja ja olenkin harkinnut kokeilla samaa jättämällä maitotuotteet pois. Vielä en tiedä olenko valmis kokonaan siihen. Vuosien varrella on ollut satunnaisia hetkiä, jolloin olen joko pakottanut itseni syömään kanaa, kun elimistö on kertonut tarpeensa. Kalasta luopuminen olisi vaikeaa. Yritän kuunnella, mitä kehoni kertoo. Jos tarkalla korvalla kuuntelee niin pääsee oikeille jäljille. Kofeiinittomuus olisi loistava valinta ja siihen pyrin tänä kesänä. Sen sijaan vettä ja taas kerran vettä niin elimistön kuonat lähtevät liikkeelle. Nykyisin tämä ruokavalintojen monenkirjavuus on helpompaa, mutta onneksi kaikille perheessämme maistuu herkullinen kasvisruoka. Go Green -tuoteperheessä löytyy todella hyviä papukastikkeita, joita käytämme moniin ruokiin. Härkäpapurouhe on myös mainio tuote. Kauranyhtöä emme ole vielä kokeilleet, kun kauppa on myynyt eioota, toistaiseksi. Kasvissosekeitot ovat meillä mieheni ja minun yhteinen herkku. Hän saattaa ottaa lisukkeeksi jotakin lihaisaa. Parsakaalin himoni on herättänyt tuttavapiirissäni huvitusta. Höyrytettynä, nams! Nyt tuli nälkä. Terveisin Tuija

  VastaaPoista
 3. Meillä on aina syöty paljon kasviksia ja kalaa sekä valkoista lihaa. Punaisestalihasta en itsekkään halua luopua, mutta pärjään kyllä päiviä/viikkoja ilmankin. Koskaan ei kukaan perheestä, edes mies eikä varsinkaan pojat, ole valittanut, jos ruualla ei olisi muuta kuin kasviksia..ja kummasti olen huomannut tavan jatkuvan myös lasille omiin koteihinsa...paljon kasviksia ( sis. pavut), hedelmiä ja marjoa...niistä aterian perusta <3

  VastaaPoista
 4. Meillä kyllä syödään joka viikko punaista lihaa.
  Osallistuppas kaste helmi tarjoilu astian arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 5. Mä olen vähän samalla kannalla sun perheen miesten kanssa. Kokonaan en haluaisi lihasta luopua, kunnon pihvi tai kanafile on vaan niin herkkua. Voisin toki pitää kasvisruokapäiviä välillä, ainakin kerran viikossa itseasiassa pidänkin. Minultahan puuttuu kala koko ruokavaliosta allergian takia, niin siksi varmaan roikun siinä lihassa kiinni kynsin ja hampain :D

  VastaaPoista
 6. Haluaisin itekin tehdä enemmän ihan kasvisuorkia ja tämän bataattijuttu näytti niin herkulliselle salaatin kera, että tämmöisiä juttuja sitä etsinkin ohjeina.

  VastaaPoista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall