Taannoisessa  PING Helsinki -tapahtumassa puhujana esiintynyt 23-vuotias Ronja Salmi kuohautti tämän tädin tunteita kysymällä yleisöltä; "Miksi sille nauretaan, mistä tytöt tykkää?" Heräsin. Voi kauheaa! Tuo nuori nainenhan puhuu asiaa! Niinhän se on! On yleisesti ok naureskella heppatytöille, balleriinoille tai meikkibloggaajille. Miksi? Me suomalaiset elämme yhdessä tasa-arvoisimmista maista maailmassa, mutta täällä tasa-arvoisessa Suomessa huomaan törmääväni liian usein tilanteisiin, joissa tyttöjä ja meitä naisia vähätellään ja painetaan alas. Miksi meille tai asioille, joista me pidämme, on ok vähän naureskella? Tyttömäiset ja naisia kiinnostavat jutut ovat hössönpössöä. Ei mitään järkevää tai vakavasti otettavaa.


Me naiset olemme kilttejä ja tunnollisia, ja jos emme sitä ole, meitä pidetään hankalina ihmisinä. Meidän pitäisi mukautua ja tyytyä. Sitten olisimme hyviä. Jos mies on itsevarma ja vaativa, häntä kunnioitetaan. Jos nainen on sitä, häntä pidetään hankalana. Koska hän ei ole kiltti ja alistuva. Meidän pitää pysyä vähän siinä sivussa, jotta pojat voivat temmeltää. Okei, no eihän tämä ihan näin mustavalkoista ole, mutta en voi ummistaa silmiäni siltä, että Ronjan puheessa oli liian iso ripaus totuutta Suomesta vuonna 2016.


Sanotaan, että nainen on naiselle susi. Tuokin valitettavasti välillä pitää paikkansa. Kurja juttu. Onneksi naiset ovat myös oppineet verkostoitumaan ja tukemaan toisiaan ja niin meidän pitääkin tehdä. Nostetaan toisiamme, tueataan toisiamme ja luotetaan siihen, että meissä on voimaa. En tiedä, johtuvatko nämä ajatukseni siitä, että iän myötä olen huomannut sen, miten me naiset kiltteyttämme tyydymme, kun miehet keräävät kermat päältä. Paljon olemme tasa-arvoasioissa menneet eteenpäin, enkä minäkään usko tasapäistämiseen, mutta siihen en usko, että miesten ominaispiirteet tai kiinnostuksen kohteet ovat yhtään meidän naisten vastaavia parempia tai tärkeämpiä. Ne voivat olla erilaisia, mutta eivät parempia. Kaikkia pitäisi aina sukupuolesta riippumatta kohdella ensisijaisesti ihmisinä, ei naisina, eikä miehinä. Siinä on meillä tavoitetta.


Tytön ja kahden pojan äitinä pyrin kasvattamaan lapsiani ensisijaiseti ihmisinä ja henkilöinä, jotka ovat kaikki erilaisia, mutta yhtä tärkeitä ja hyviä. Arvostus toista kohtaan tulee esiin pieninä tekoina ja eleinä. Toivon, että lapseni ymmärtäisivät tämän ja oppisivat osoittamaan arvostusta kanssasisaruksilleen ja -veljilleen, ihan ihmisinä, sukupuolesta riippumatta.

Mitä ajatuksia teillä on naisten ja miesten ja tyttöjen ja poikien tasa-arvoon. Hörisenkö turhasta vai onko Suomessa vielä tasa-arvoasioissa tekemistä?

Tähän postaukseen sopii mielestäni todella hyvin kuvitukseksi jotain sellaista, josta me tytöt, tai ainakin minä naisena tykkään, nimittäin Isa Doran* ihanat kevään uutuusmeikit. Olen aiemminkin hehkuttanut Isa Doran meikkien hinta-laatusuhdetta. Nuo kynsilakatkin ovat todella kivoja levittää ja pysyvät monta päivää!

Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua!

I love these Isa Dora new spring colours! All the lovely things that girls really like!

Love, Kati

*tuotteet ovat lehdistönäytteitä