Viilin ohje

Myöhäistä maanantai-iltaa! Muistan Turun saaristossa viettämäni kesät ja sen pienen hirsimökin, jossa vietimme kaikki lomat ja monet viikonloputkin. Äitini teki aina kesällä mökillä ollessamme itsetehtyä viiliä. Hänellä oli sitä varten ihanat lasipurkit, jotka sai kätevästi asetettua pinoksi hyllylle viilin tekeytymisen ajaksi. Ja toki viili maistui lämpiminä kesäaamuina kanelin ja sokerin tai marjojen kera. 

Ei ole monia kotoisampia juttuja kuin itse tehty viili. Muutamassa ruokablogissa on viime aikoina innostuttu viilin tekemisestä ja siitä minäkin sain inspiraationi. Ja eihän minua mikään pysäyttänyt, kun sitten vielä tajusin, että vastahankitut laaakeat Marimekon Oiva -kupit ovat kuin tehdyt kotiviilin tekemiseen. Ne ovat yhtä suomalaiset kuin viilikin.

Marimekon Oiva

Joku teistä vielä miettii siellä ruudun takana, että miksi ihmeessä tehdä itse viiliä? Ensiksi tietenkin se maistuu pehmeämmältä ja paremmalta kuin kaupan viili. Lisäksi saan nauttia viilini ihanista astioista. Ja koska se on ihan hirveän helppoa!

Itse tehty viili ohje


Viilin tekemiseen et tarvitse kuin 4-6 laakeaa astiaa tai esim. pakasterasiaa, 1 purkki viiliä ja maitoa. Nämä käyttämäni mukit ovat isonpuoleisia ja siksi minun satsistani tuli vain neljä mukillista. Viili tehdään näin:

Jaa kaupan viilipurkki 4-6 astian pohjalle. Kaada päälle maitoa niin, että astia on sopivan täynnä. Voit halutessasi sekoittaa hieman, mutta ilmeisesti sekään ei ole pakollista. Jätä viili yöksi huoneenlämpöön tekeytymään ja siirrä aamulla jääkaappiin. Viili on valmista nautittavaksi!


Itsetehty viili

Viili maistuu ihanalle perinteisesti kanelin ja sokerin kera tai marjojen tai vaikka myslin kanssa. Se on viilea aloitus päivään tai ihanan pehmeä iltapala. Tällaista marttailua siis tänään. Tämä on muuten maailman helpoin kokkaus, joten siitä vaan kokeilemaan, vaikkei kauha käteen muuten oikein sopisikaan.

Ihanaa viikkoa sinulle!

I made some traditional Finnish viili which is youghurtlike breakfast or snack. It's delicious with sugar and cinnamon or some berries or muesli.

Love, Kati