maanantai 1. helmikuuta 2016

Viileä itsetehty viili | ohje

Viilin ohje

Myöhäistä maanantai-iltaa! Muistan Turun saaristossa viettämäni kesät ja sen pienen hirsimökin, jossa vietimme kaikki lomat ja monet viikonloputkin. Äitini teki aina kesällä mökillä ollessamme itsetehtyä viiliä. Hänellä oli sitä varten ihanat lasipurkit, jotka sai kätevästi asetettua pinoksi hyllylle viilin tekeytymisen ajaksi. Ja toki viili maistui lämpiminä kesäaamuina kanelin ja sokerin tai marjojen kera. 

Ei ole monia kotoisampia juttuja kuin itse tehty viili. Muutamassa ruokablogissa on viime aikoina innostuttu viilin tekemisestä ja siitä minäkin sain inspiraationi. Ja eihän minua mikään pysäyttänyt, kun sitten vielä tajusin, että vastahankitut laaakeat Marimekon Oiva -kupit ovat kuin tehdyt kotiviilin tekemiseen. Ne ovat yhtä suomalaiset kuin viilikin.

Marimekon Oiva

Joku teistä vielä miettii siellä ruudun takana, että miksi ihmeessä tehdä itse viiliä? Ensiksi tietenkin se maistuu pehmeämmältä ja paremmalta kuin kaupan viili. Lisäksi saan nauttia viilini ihanista astioista. Ja koska se on ihan hirveän helppoa!

Itse tehty viili ohje


Viilin tekemiseen et tarvitse kuin 4-6 laakeaa astiaa tai esim. pakasterasiaa, 1 purkki viiliä ja maitoa. Nämä käyttämäni mukit ovat isonpuoleisia ja siksi minun satsistani tuli vain neljä mukillista. Viili tehdään näin:

Jaa kaupan viilipurkki 4-6 astian pohjalle. Kaada päälle maitoa niin, että astia on sopivan täynnä. Voit halutessasi sekoittaa hieman, mutta ilmeisesti sekään ei ole pakollista. Jätä viili yöksi huoneenlämpöön tekeytymään ja siirrä aamulla jääkaappiin. Viili on valmista nautittavaksi!


Itsetehty viili

Viili maistuu ihanalle perinteisesti kanelin ja sokerin kera tai marjojen tai vaikka myslin kanssa. Se on viilea aloitus päivään tai ihanan pehmeä iltapala. Tällaista marttailua siis tänään. Tämä on muuten maailman helpoin kokkaus, joten siitä vaan kokeilemaan, vaikkei kauha käteen muuten oikein sopisikaan.

Ihanaa viikkoa sinulle!

I made some traditional Finnish viili which is youghurtlike breakfast or snack. It's delicious with sugar and cinnamon or some berries or muesli.

Love, Kati






18 kommenttia

  1. Oih, olen ihan unohtanut itse tehdyn viilin <3. Tehtiin lapsena kaverin kanssa yksi kesä älyttömät määrät viiliä. Tosin en ole vuosi kausiin syönyt viiliä eli vois kokeilla omatekoisella viilillä uutta yhteistä taivalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kannattaa kokeilla kun se on vielä niin helppoa tehdä. :)

      Poista
  2. Ihania muistoja! Jotenkin miten omatkin lapsuuden muistot siivittyy kaikki kesämökille. :) Himoan noita Oiva astioita, aivan pakko saada ainakin yksi muki, ovat niin kivoja. Viilin salat eivät ole ikinä auenneet, mutta annos näyttää kyllä herkulliselta. <3

    Mukavaa tiistaita Kati <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin nuo Oivat ovat niin oivan ihania. Samoin sinulle, mukavaa päivää!

      Poista
  3. Voi mitä muistoja. Enpä ole koskaan testannut viilin tekoa itse, mutta nyt kyllä innostuin niin, että pakkohan tätä on kokeilla. Suojaatko yöksi kupin jollakin esim. kelmulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse laitoin mukit pinoon ja päälle lautasen, mutta esim tuorekelmu toimii hyvin tai jos käytät pakasterasiaa, niin laita sen oma kansi päälle. Tää on helppo! :)

      Poista
  4. Olen viime aikoina joka ilta syönyt iltapalaksi viilin, mutta kaupan viilin. Taidankin tänä iltana testata viilin tekoa itse, kun minulla on sopivasti noita ihania Oiva-astioitakin <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuinka kivaa jos inspiroudit. Nuo mukit sopivat viilin tekemiseen ehkä jopa täydellisesti.

      Poista
  5. Mitä ihmettä? En ole koskaan kuullut moisesta. Kaupan viilistä en välitä, mutta tätä on ihan pakko kokeilla. Varsinkin kun meillä asuu neljä viilin suurkuluttajaa! :) Onko väliä mitä maitoa käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko että maidolla on hirveästi väliä. Tämä satsi tuli laktoosittomasta ja aiemmin olen tehnyt tavallisesta.

      Poista
  6. Oih...Muistan vielä mummin käyttämät astiat hellan reunustalla täynnä tekeytyvää viiliä! ja aamulla sen sai syödä sokerin kanssa <3
    Esikoiseni halusi myös kokeilla joskus vuosia sitten itsetehtyä viiliä ja söikin kaiken, kun oli herkkua.
    Täytyykin verestää muistoja ja tehdä. Kiitos kaunis, kun pölläytit taas muistojen arkun sisältöä <3

    VastaaPoista
  7. Näyttää ihan liian herkulle <3!

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa hyvältä. Tätä taitaa pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se ehkä vähän pehmeämpää kuin kaupan viili....

      Poista
  9. Meillä kanssa mummolassa syötiin itsetehtyä viiliä, jossa ehdottomasti parasta oli se kermainen "kansikerros" ja siinä päällä hienosokeria :). Nyt ei ehkä menis sokerin kanssa alas, mutta todellakin se itsetehty versio on niin paljon pehmeämpää kuin kaupan valmis.

    Astiat on kerrassaan nostalgisen ihanat!

    VastaaPoista
  10. Mä olen viettänyt lapsuuteni ulkomailla ja siellä ei viiliä ollut. Äiti teki aina itse. Suomesta sitten raahattiin aina juuri :)

    VastaaPoista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall