lauantai 1. elokuuta 2015

Jälleennäkemisen kunniaksi Brita-kakku



Brita-kakku on kesäherkkujen aatelia. Siinä yhdistyy kesän raikkaat marjat ja makea marenki. Nam nam! Minulla on jo vuosia ollut Braunin yleiskone, joka on maailman mahtavin leivonta-apulainen! Meillä on ollut tänä kesänä Braunin kanssa jälleennäkeminen kun siitä oli mennyt muutama osa rikki, enkä piheyksissäni ollut tilannut siihen uusia. Nyt kesälomalla ryhdistäydyin ja tilasin siihen puuttuvat osat, enkä ole katunut! Leipominen käy niin kätevästi kun on oma pikku apulainen keittiössä, siis se yleiskone.


Brita-kakku näyttää ohjeessa vaikealta, mutta oikeastaan se on aika helppo tehdä.  Kakku on aika iso ja kerralla siis saa tarjottavat tehtyä isommallekin sakille. Ja yleiskoneen kanssa leipoessa tuntuu, että kone melkein tekee kakun minun puolestani. Ainoa isompi homma on se, että kulho pitää pestä kaksi kertaa ensin pohjataikinan jälkeen ja sitten vielä marengin jälkeen. 

Brita-kakkua olen tehnyt monella eri ohjeella,  mutta tässä minun Maku-lehden sivuilla olleen ohjeen muokattu versio:

Brita-kakku:

Pohja

125 g voita 
 1 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kevytmaitoa

Pinnalle

3 valkuaista
1,5 dl sokeria
mantelilastuja tai -rouhetta


Täyte

3 dl kuohukermaa
2 dl vanilijarahkaa
2 rkl sokeria
mansikoita, mustikoita, vadelmia, raparperia tms. 

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Voitele leivinpaperi. Levitä taikina sen päälle uunipannun kokoiseksi levyksi. Pese ja kuivaa vatkaimet huolellisesti. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sokeri vähitellen joukkoon. Kun seos on jäykkää ja kiiltävää, levitä se pohjataikinan päälle. (Lisää pinnalle halutessasi mantelilastuja.) 

Paista britakakkua 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna jäähtyä. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Lisää rahka ja sekoita. 

Puolita jäähtynyt kakkulevy. Nosta toinen puolikas tarjoiluvadille. Levitä päälle kermavaahto ja marjat. Nosta toinen kakkulevy päälle. Levitä päälle kermavaahto ja marjat. Täytä britakakku juuri ennen tarjoilua, niin sen rapeus ei kärsi.


 Oletteko te innostuneet kesällä leipomaan?

I made this lovely pie that we call the Brita cake. It has sponge cake, marangue, cream and berries and it's delicious!

Love, Kati


6 kommenttia

  1. Kyllä tässä lomalla on tullut normaalia enemmän leivottua.
    Herkullisen näköinen kakku ♡
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun on vähän enemmän aikaa, on leipominen kivaa ja kesällä kun on tuoreita marjoja saatavilla, kaikki leivonnaiset maistuvat niin hyviltä. Tsemppiä työn aloitukseen Outi!

      Poista
  2. Ihana kakku, kylmän kesän tiimoilla on kyllä tullutkin enemmän leivottua,
    Tuota kakkua olen tehnyt joka kesä muutaman.

    VastaaPoista
  3. Pakko tunnustaa, en ole koskaan tehnyt Brita-kakkua. Ehkäpä voisin kokeilla, näyttää aika herkulliselta tuoreiden mansikoiden ja mustikoiden kera. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se näyttää ehkä vaikeammalta kuin onkaan, siitä vaan Terhi kokeilemaan! :)

      Poista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall