sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Puu-unelmia

metsävaahtera

No nyt on tätä meidän rumaa pihaa raivattu oikein urakalla ja alta alkaa paljastua loppujen lopuksi tilava piha, johon olisi kiva istuttaa muutamia puita. En ole itse mikään viherpeukalo ja pihassa on savinen maa, joten olen yrittänyt miettiä lajikkeita, jotka olisivat mahdollisimman vähään tyytyväisiä. Etupihalle on tulossa kookas istutusallas, johon ajattelin sellaista vähän isompikokoista puuta.  Olen tällä hetkellä päätymässä metsävaahteraan siitä syystä, ettei sen pitäisi olla kovin vaativa maan suhteen.

kirsikkapuu Fanal
Tieltä katsoen altaan oikealla puolella on autotalli ja vasemmalla puolella nurmikkokaistale, johon olen ajatellut istuttaa omenapuita ja kirsikkapuita. Omenapuulajikkeiksi ajattelin lajikkeita nimeltä Borgovskoje ja/tai Valkea kuulas.  Onko teillä kellään kokemusta näistä lajikkeista? Kirsikkapuulajkkeeksi ajattelin Fanalia. Se on itsepölyttyvä ja nopeakasvuinen.

Valkea kuulas
Takapihalla meillä on talon ja tontin rajan välillä vain neljä metriä tilaa, joten siihen olen miettinyt mahdollisesti pylväshaaparyhmää, koska ne ovat nopeakasvuisia ja isona näyttäviä lehtipuita.


Havupuut on vielä miettimättä perus-tuijia lukuunottamatta. Pensasaitaan olen ajatellut marja-aroniaa, vaikka naapurien ja meidän välillä onkin jo ehditty istuttaa isotuomipihlajaa. Aronia on nopeakasvuinen ja siinä on kaunis syysväri ja ehkä haluan vähän vaihtelua etteivät kaikki aidanteet ole samanlaiset. Tuleekohan siitä hassun näköistä?


Kuten siis huomaatte, meillä ei ole mitään ammattilaisen tekemää puutarhasuunnitelmaa, joten tässä mennään ihan viherpeukalo keskellä kämmentä vanhasta kokemuksesta ja pienellä arvauksella eteenpäin.

Onko teillä kokemuksia näistä lajikkeista täällä Etelä-Suomessa?

Ihanaa sunnintaita!

I'm planning to plant some trees into our garden this summer and have been making plans.

Have a nice Sunday!

Love, Kati

Kuvat on lainattu Pihakasvit.fi:stä täältä ja täältä.

6 kommenttia

 1. Meillä aita on aroniaa. Kasvaa nopeasti ja on helppohoitoinen. Ainoana miinuksena sotkevat marjat.
  Kotikotona meillä oli valkeakuulas omppupuu. Se oli ihana. Teki hyvin satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ajattelinkin että kasvaa nopeasti. Marjoistahan voi tehdä vaikka mehua, jos mukaan sekoittaa mansikkaa tms. :)

   Poista
 2. Metsävaahtera on kaunis! Peukku sille :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on suuri osa aidasta aroniaa, osaittain norjanangervoa. Osalla ei vielä ole aitaa, sillä siellä on tuota ryteikköä. ja nyt sitten myös leikkikenttä. Onneksi kunnanmiehet kävi tekemässä aidan loppuviikosta! Voi olla, että leikkikentän kohdalle istutetaan esim. joku ryhmäruusu. Ei tule mieleen mennä puskasta läpi...Aronia on tosi kaunis syksyllä, mutta jonkun kerran linnut on ensin syöneet niitä marjoja, ja sitten olikin talon seinässä ja jopa terassin katossa tummansinistä linnun kakkaa! Oli kai mennyt vatsa aika tavalla sekaisin. imodiumia?;D Nyt vajaan kymmenne vuoden iässä alkaa olla jo melkoisen iso ja välillä täytyy leikata reippaasti.
  Puiden istutuksessa kannattaa miettiä se, että puut oikeasti kasvaa todella paljon. Liian lähelle toisiaan ei kannata laittaa (mä en tätä uskonut, joten jossain vaiheessa joudun varmaan kaatamaan osan hedelmäpuista), eikä liian lähelle taloa, sillä niistä tulee roskaa ja juuret saattavat esim. tunkeutua putkistoihin.
  Omppupuista (syötävistä) en muista, mitä lajia meillä on, sillä a) olemme saaneet ne lahjaksi ja laput puissa ovat haalistuneet b) puput ovat syöneet puut niin monta kertaa, että toisessa oli omenoita ekaa kertaa viime syksynä, toisessa ei ole vielä kertaakaan ollut omenoita.;D Sen sijaa koristeomenoita on ollut runsaasti, ja sekin kannattaa miettiä, että ne joutuu keräämään.:)

  VastaaPoista
 4. Joo, meillä oli vanhassa pihassa koristeomenapuu ja vähän koin sen turhaksi kun hedelmiä ei voi syödä, mutta ne pitää kerätä ja pupuja pitää koko ajan varoa ja suojata puuta jne. Ei ehkä vaivan väärti. :)

  VastaaPoista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall