Eräs kollega kysyi minulta, että käykö meillä siivooja. Vastasin siihen: "Ei, meillä käy minä!" Mutta se ei ole kyllä koko totuus. Otan itse siivoushommista eniten vastuuta, mutta meillä siihen osallistuu minun ja mieheni lisäksi myös lapset. Monessa kodissa siivouspäivä on perjantai, meillä se on pääsääntöisesti torstai.

Työpaikan siivouskeskustelussa monet kokivat siivoamisen terapeuttisena rituaalina työviikon päätteeksi. Tiedän myös ihmisiä, jotka haluavat hoitaa siivouksen itse, koska tietävät siten että hommat on tehty hyvin ja oikein. Tavallaan siivoaminen onkin vähän terapeuttista. Kun talo on puhdas ja järjestyksessä, niin on mielikin.  Ainakin minulla.  

On meillä joskus kauan sitten käynyt siivoojakin, mutta nykyään hoidamme siivouksen itse. Yksi syy tähän on se, että koin hirveän isoksi työksi tavaroiden raivaamisen ennen siivoojan saapumista. Sitten kävin niin, että ensimmäinen siivousyritys, jota käytimme, ei ollut kovin hyvä, ja sitten se toinen joka oli hyvä, lopetti toimintansa.

Meillä ei käy siivoojaa myös osittain siitä syystä, että meillä koko perhe voi osallistua siivoukseen. Lapset ovat jo niin isoja, että heillekin pystyy antamaan siivoushommia, joista he selviävät hyvin.  Oman huoneen siivous kuuluu tietenkin perusjuttuhin, mutta sen lisäksi meillä lapset osallistuvat talon yleissiivoukseen esim. imuroimalla yläkerran tai pesemällä vessoja. Tiskikonetta he tyhjentävät säännöllisesti. Näin lapset oppivat siivoushommia ja niistä tulee normaali viikottainen rutiini.

Joo, ja kyllä meillä korotetaan ääntä näistä siivousasioista, mutta aika hyvin tuo ainakin ajoittain toimii. Lapset saavat sitten pientä rahapalkkaa siivoamisesta ja kyllä se heitä motivoi kun tietävät, että sitten on vähän omaa rahaa, kun pojat haluavat ostaa uusia pelejä tai tytär haluaa käydä henkkamaukoissa. Palkkiot ovat meillä olleet vaihtelevia, mutta olemme monesti tehneet listoja, joissa työt on hinnoiteltu. Lapset ovat tykänneet tehdä ja täyttää näitä listoja. :)


Kuka tahansa sen siivouksen tekeekin, puhdas koti on aina yhtä ihana.

Kuka teillä siivoaa?

Ihanaa viikonloppua!  Minä aloitan talviloman, jeeeeee! :)

Who is cleaning your home? We used to have a lady come in to clean our house but nowadays we do it ourselves. And the whole family participates. The kids have little chores to do too and they earn some pocket money by participating in the cleaning.  Families have their own way of organising the cleaning of their homes, but one thing is certain: a clean home is a lovely home.

Love, Kati