perjantai 27. maaliskuuta 2015

Kuka teillä siivoaa?Eräs kollega kysyi minulta, että käykö meillä siivooja. Vastasin siihen: "Ei, meillä käy minä!" Mutta se ei ole kyllä koko totuus. Otan itse siivoushommista eniten vastuuta, mutta meillä siihen osallistuu minun ja mieheni lisäksi myös lapset. Monessa kodissa siivouspäivä on perjantai, meillä se on pääsääntöisesti torstai.

Työpaikan siivouskeskustelussa monet kokivat siivoamisen terapeuttisena rituaalina työviikon päätteeksi. Tiedän myös ihmisiä, jotka haluavat hoitaa siivouksen itse, koska tietävät siten että hommat on tehty hyvin ja oikein. Tavallaan siivoaminen onkin vähän terapeuttista. Kun talo on puhdas ja järjestyksessä, niin on mielikin.  Ainakin minulla.  

On meillä joskus kauan sitten käynyt siivoojakin, mutta nykyään hoidamme siivouksen itse. Yksi syy tähän on se, että koin hirveän isoksi työksi tavaroiden raivaamisen ennen siivoojan saapumista. Sitten kävin niin, että ensimmäinen siivousyritys, jota käytimme, ei ollut kovin hyvä, ja sitten se toinen joka oli hyvä, lopetti toimintansa.

Meillä ei käy siivoojaa myös osittain siitä syystä, että meillä koko perhe voi osallistua siivoukseen. Lapset ovat jo niin isoja, että heillekin pystyy antamaan siivoushommia, joista he selviävät hyvin.  Oman huoneen siivous kuuluu tietenkin perusjuttuhin, mutta sen lisäksi meillä lapset osallistuvat talon yleissiivoukseen esim. imuroimalla yläkerran tai pesemällä vessoja. Tiskikonetta he tyhjentävät säännöllisesti. Näin lapset oppivat siivoushommia ja niistä tulee normaali viikottainen rutiini.

Joo, ja kyllä meillä korotetaan ääntä näistä siivousasioista, mutta aika hyvin tuo ainakin ajoittain toimii. Lapset saavat sitten pientä rahapalkkaa siivoamisesta ja kyllä se heitä motivoi kun tietävät, että sitten on vähän omaa rahaa, kun pojat haluavat ostaa uusia pelejä tai tytär haluaa käydä henkkamaukoissa. Palkkiot ovat meillä olleet vaihtelevia, mutta olemme monesti tehneet listoja, joissa työt on hinnoiteltu. Lapset ovat tykänneet tehdä ja täyttää näitä listoja. :)


Kuka tahansa sen siivouksen tekeekin, puhdas koti on aina yhtä ihana.

Kuka teillä siivoaa?

Ihanaa viikonloppua!  Minä aloitan talviloman, jeeeeee! :)

Who is cleaning your home? We used to have a lady come in to clean our house but nowadays we do it ourselves. And the whole family participates. The kids have little chores to do too and they earn some pocket money by participating in the cleaning.  Families have their own way of organising the cleaning of their homes, but one thing is certain: a clean home is a lovely home.

Love, Kati


21 kommenttia

 1. Kuin meillä, paitsi että olen sellainen, että vain minä osaan ja hallitsen tilanteen ja lisäksi tykkään pitää järjestystä yllä. Koti pitää olla sellainen, että ihan sama kuka tulee milloin vain, on se järjestyksessä, ei välttis lastenhuoneet ja pikkumies tietää että leikit siirtyy olohuoneesta :)
  Isommat pitää huoneensa kunnossa ja viikottainen imurointi ja lattioidenpesusta iskä pitää huolen, yleensä lauantaisin ja minä olen töissä.
  Imuri huutaa melkein jokapäivä ja astiat kyllä menee koneeseen päivittäin. Ajatuksena päivittäinen raivaus, niin ei kasaannu asioita. Aiemmin olin neuroottinenkin että astiat ja keittiö piti joka ilta ennen nukkumaan menoa olla tiptop jotta aamu ei ala pahalla päällä, nyt olen osannut jakaa vastuun muillekin ja hiukan löysemmin nauttia siitä :D
  Kukapa ei nauttisi siististä ja järjestyksessä olevasta kodista :D
  Ihanaa lomaa ja viikonloppua Kati!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa siltä, että teillä on aina siistiä. Ihan kateeksi käy! :)

   Poista
 2. Teidän siivoustavat kuulostaa tosi järkeviltä, noin sen pitäisikin mennä, että kaikki osallistuvat. Hienosti olet siis saanut ohjattua koko perheen hommiin! Meidän taloudessa minä olen se, joka tekee viikkosiivouksen. Ja siitä yksinkertaisesta syystä, että pääsen siivouspäivänä töistä kotiin useampaa tuntia ennen miestä, joten ehdin tehdä hommat rauhassa omalla rutiinilla. :D Mies osallistuu sitten päivittäin pikkusiistimisillä ja järjestelyillä kodin siisteyteen. Vähän enemmän saisi mokoma ottaa vastuuta pesukoneiden pyörittämisestä, mutta menköön ne nyt vielä minun puuhalistalle... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpas ahkera, mutta siivoushan on tosi palkitsevaa. Meillä mies pesee pyykkiä tosi paljon, ja olen siitä iloinen.

   Poista
  2. Itse olen hiukan laiska siivouksen kanssa!Tykään pyykinpesusta paljon pese pyykit vanhalla pulsaattoripesukoneella nykyisinkin!

   Poista
 3. Vasta siivottu koti on arjen ihanaa ylellisyyttä :). Tosin se siivoaminen on sitten kolikon kääntöpuoli...itse pidän siisteydestä, joten siivoan kyllä sen kerran viikossa, ja perhe osallistuu myös.
  Olen kyllä harkinnut ulkopuolisen siistijän käyttämistä, mutta tuntuu, että siinäkin oma vaivansa. Pitää siis ottaa siivousurakat vaikka liikuntana ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä asenne, siivous on hyvää hyötyliikuntaa. Toisaalta on kivaa, että perhe osallistuu.

   Poista
 4. Ihanaa lomaa <3 <3

  Meillä siivoan minä ja mini omat sotkunsa tai ainakin osan ;). Mä tykkään siivota ja mul o oma tyyli niin parempi, että teen sen ite! Toki haluan, että mini ei kuvittele minun olevan joku siivooja meillä, joten just ne omat jäljet saa hoitaa :)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on kivaa, kun lapset oppivat tekemään osansa. Aikuisenakin sitten siivous kuuluu rutiineihin. :)

   Poista
 5. Meillä siivoaa myös koko perhe. Arkisin enemmän mies ja viikonloppuisin minä. Lapset pitävät huoneensa kunnossa, eikä omia tavaroita jätetä levälleen ympäriinsä. En voisi ottaa siivoojaa, koska joutuisin siivoamaan ennen kuin siivooja voisi tulla meille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli vähän tuo ongelma että sitten kun olin raivannut kaiken siivoojaa varten, niin sitten imurointi ja pölyjen pyyhkiminen tuntui pikkuhommalta. Siksi meillä ei käy siivooja.

   Poista
 6. Ihanaa lomaa Kati!<3

  Meillä on käynyt siivousfirma kohta 12 vuotta. Välillä oli toinen firma, mutta siihen ei oltu tyytyväisiä. Tämä nykyinen muutti laskutustaan, niin sitten palattiin vanhaan. Nyt harkitsen jälleen vaihtoa, sillä tämä on iso firma, joka ei kuuleman mukaan enää haluaisi kotisiivouksia. Meitä pidetään vähän kuin vanhasta tottumuksesta...Mies teki ennen niin paljon reissuhommaa, eikä ollut kotona auttamassa. Pojat oli vielä pieniä. Silloin aiemmin meillä kävi siivoojat (tulevat aina kaksin) kahden viikon välein, nykyään neljän viikon välein. Siivottavaa riittää näistä käynneistä huolimatta, mutta minusta on ihanaa siivouksen jälkeen, kun siisteyden lisäksi on myös puhdasta.:) Kieltämättä edellinen ilta tai päivä ennen siivousta menee raivatessa pintoja tyhjiksi, mutta olen kokenut, että se on kaiken vaivan arvoista.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tu on kyllä mielestäni ihan järkevää, koska neljän viikon välein teillä sitten on siivottu vähän paremmin. Meilläkin kieltämätyä välillä tulee siivottua tarkemmin kuin toisina päivinä.

   Poista
 7. Meillä siivoan pääasiassa minä, koska haluan siivota yksin.
  Tosin mies imuroi ja täyttää ja tyhjentää aastianpesukoneen tarpeen mukaan. Mies halusi itselleen "rikkaimurin" jolla sitten imuroi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me naiset ollaan niin perfektionistejä usein kun osaamme hommat muita paremmin. Kannattaa tosiaan antaa sille miehellekin hommia, niin pääset itse vähän helpommalla. :)

   Poista
 8. Meillä kaikki osallistuvat siivoukseen. Arkena on myös lapsilla pieniä apulaishommia, joten paikat pysyvät kunnossa. Käytämme myös tehokasta 15min pikaraivausmenetelmää iltaisin. Aamulla on mukava herätä, kun paikat ovat kunnossa. 😊 kiva postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! Tuo vartin pikaraivaus kuullostaa fiksulta ja se on myös hyvä tapa pitää yllä siisteyttä kotona. :)

   Poista
 9. Itse siivotaan. Isoin lapsista osallistuu nykyisin kodin askareisiin, tyhjentämällä mm. astianpesukonetta ja oman huoneen siivous on myös selviö. Välillä siivoaa myös siskojenkin huoneen. Pikkuneiditkin ottavat välillä osaa laittamalla tavaroita paikalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kanssa lapset tyhjentävät usein tiskikonetta. Se on selkeä ja helppo homma. :)

   Poista
 10. Itse siivoan ja toki mies auttaa välillä. Tykkään siivoamisesta joten teen sen mielelläni itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos siivous on mieleistä puuhaa. Monelle se ei ole ja sitten siitä tulee helposti pakkopullaa. :)

   Poista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall