sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Energianiksit


Kyllä meitä nyt on hellitty auringolla! En kuitenkaan ehtinyt tänään ulkoilla, kun koko päivä meni kotona häärätessä.  Aurinkoinen sää paljasti kaikki pölyt ja liat, joten moppi on heilunut täällä tänään ahkerasti!  Sain myös onneksi otettua muutamia kuvia blogia varten, joten ehkäpä täälläkin on tulevina viikkoina vähän viime aikoja aktiivisempaa postaustahtia.

Ilokseni sain kutsun osallistua Taloon.com -verkkokaupan kampanjaan, jossa haastettiin meitä bloggareita kirjoittamaan omista energiankulutukseen liittyvistä tavoistamme.  Minä en ole niitä kovin energiapihejä ihmisiä, mutta onneksi satun elämään sellaisen miehen kanssa, joka miettii energiankulutusasioita hyvinkin usein.  Hän on ahkera sähköyhtiöiden kilpailuttaja ja toimii talon "energiapoliisina".  Minä elän kuin mikäkin huldahuoleton enkä muista aina miettiä energiankulutustani.  Saan kyllä siitä aika usein myös noottia mieheltä, joka on oikeastaan ihan hyväkin asia.  

Koska olen niin totaalisen pihalla itse kaikista energiankulutukseen liittyvissä asioissa, sainkin onneksi mieheltäni muutamia vinkkejä tämän postauksen tekemiseen. Jouduin oikein kyselemään, että minkälaisia energiapihejä ratkaisuja meidän talossa on käytössä.  Olenkohan vähän turhankin paljon ulkoistanut nämä energia-asiat miehelleni? Energiansäästö tulee pienistä asioista.  LED-lamput ovat kalliita, mutta ne kestävät kauan ja kuluttavat vähän sähköä.  Meillä on pelkästään alakerrassa yli 20 upotettua halogenilamppua.  Ostohetkellä päädyimme sellaiseen ratkaisuun, että ostamme sellaiset halogenit, joihin voi myöhemmin vaihtaa LED-lamput.  Näin ison lamppumäärän kertainvestointi ei ollut kovin suuri ja voimme myöhemmin muuttaa ne vähemmän energiaa kuluttaviksi vaihtamalla niihin ledit.  Kesällä olemme asuneet tässä talossa kaksi vuotta ja jo nyt suurin piirtein puolet on vaihdettu ledeihin.  Parvekkeelle on valaisimet vielä hankkimatta ja sinne olisi haaveena LED-valot, jotka upotetaan terassin kattoon.

Ulkovaloissa meillä on hämäräkytkimet ja ajastimet. Näin valot eivät jää turhaan palamaan päiväksi ja ajastin sammuttaa ne yöksi.  Haluaisin kyllä vaihtaa ulkovaloihin sellaiset nätit LED-lamput, joiden ei tarvitsisi olla kovin kirkkaat.  Erityisesti talon takapuolella oleviin valaisimiin toivoisin hieman nykyisiä himmeämpiä lamppuja.  Saunan jälkeen siellä on kiva istuskella kun valot eivät ole niin kovin kirkkaat. Yksi iso energiasyöppö ovat kodinkoneet. Ostohetkellä kannattaa valita mahdollisimman energiapihejä koneita.  Meillä on kymmenen vuotta vanha kuivausrumpu.  En edes halua tietää kuinka paljon enemmän se kuluttaa sähköä nykyisiin koneisiin verrattuna!

Minun paha tapani on kerätä kaikenlaista roinaa jääkaappien ja niiden yläpuolella olevien kaappien välitilaan.  Sinne tulee pakattua niin servettejä kuin lahjapaperirulliakin. On kuitenkin energiatehokkuuden kannalta tärkeää, että kylmäkoneiden ympärillä on riittävästi tlaa.  Nyt kyllä siivosin nuo rullat ja muut systeemit pois tuolta välistä! Pienenä muistutuksena itselleni vielä se, että kylmäkoneiden siivous ja sulatus on myös energian kulutuksen kannalta hyvä tehdä säännöllisesti. 

Meillä on talossa vesikiertoinen lattialämmitys ja poistoilmalämpöpumppu.  Se on mukava ja energiatehokas ratkaisu.  Aloituskustannuksetkaan eivät päätä huimanneet, joten siinäkin mielessä aika kukkaroystävällinen lämmitysmuoto.  Suorasähkölattialämmitykseen verrattuna tämä meidän systeemi käyttää jopa 30% vähemmän energiaa.  Tulevaisuuden haaveena haluaisimme liittää poistoilmalämpöpumppuun aurinkokeräimet tai vaihtoehtoisesti voisimme myös liittää nykyiseen lämmitysjärjestelmäämme ilmavesilämpöpumpun.  Näin saisimme säästettyä vieläkin enemmän lämmityskustannuksissa.


Meidän perheessä on viisi matkapuhelinta, kaksi taulutietokonetta ja kaksi kannettavaa tietokonetta.  Kaikkiin näihin on olemassa laturit.  Ainakin minulla, mutta myös muilla perheenjäsenillä, on paha tapa jättää laturit pistorasiaan kiinni kun puhelin on latautunut.  Meillä varmasti kuluu tuon takia aivan hirveästi ylimääräistä sähköä.  Nyt aion kyllä parantaa tapaani ja ottaa laturit aina käytön jälkeen pois pistorasiasta!


Televisio ja muut laitteet kannattaisi laittaa napista pois päältä kun niitä ei katsota.  Meillä sitä ei tehdä ja televisio on aina stand by -tilassa, kuten kuvasta näkyy. LED-televisio tosin kuluttaa vähemmän energiaa kuin plasma TV, mutta energiansäästöt tulevatkin pienistä asioista.  Ehkä siis tässäkin asiassa olisi syytä ryhdistäytyä!

Olisi kiva kuulla teidän vinkkejänne energiansäästöön. Elättekö huldahuolettomana vai tuleeko teidän ajateltua energiankulutustanne?  Onko kodissanne energiaa säästäviä ratkaisuja?


Tämä kirjoitus osallistuu nettirautakauppa www.taloon.com:in blogikilpailuun http://www.energianiksit.fi kutsuttuna. Esitän tässä kainon toiveeni teille että kävisitte äänestämässä Villa Valkoa tämän blogikilpailun voittoon! Samalla voit itsekin osallistua kilpailuun.

Yhteistyössä: Taloon.com

I got an invitation to blog about the energy saving solutions that we have opted for in our house.  It's good to think about how much energy we're consuming and choose devices that use less.

Love, Kati

13 kommenttia

 1. Minä elän vähän huolettomammin, mutta mies on todella tarkka noista energiajutuista :D En pahemmin edes tiedä että missä miellä säästetään energiaa, mutta kyllä sitä säästetään kun nuo sähkölaskut on ihan hullun pieniä :) Mutta hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä on yksi huldahuoleton. Olisi kyllä hyvä itsekin vähän kiinnittää huomiota energia-asioihin vähän enemmän. :)

   Poista
 2. Huldahuoleton täälläkin ;)
  Miestä kiinnostaa nuo jutut enemmän ja saankin noottia huolettomuudestani. Pieni ryhdistäytyminen asian suhteen ei olisi pahitteeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää energiajutut on vissiin vähän sellaisia miesten mieleen olevia hommia. No hyvä että talossa on joku, jota ne kiinnostaa. :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä! Täällä Englannissa tuo energiansäästö on ainakin minun tähänastisen kokemukseni mukaan hiukan ristiriitainen juttu. Toisaalta meillä on myös lamput suurelta osin ledejä tai vähintään energiansäästölamppuja, lämmitys on päällä vain muutaman tunnin vuorokaudessa (tosin en ole varma, onko tämä oikeasti energiatehokas ratkaisu) ja sellaista, mutta - ja se onkin sitten iso mutta - tämä rakennustyyli tässä maassa ei todellakaan ole kovin energiatehokas. Esimerkiksi taloissa ei ole koneellista ilmastointia tai oikeastaan minkäänlaista ilmastointia paitsi kylppärissä extractor, joka on niin tehoton, että jos haluaa tuulettaa suihkun jälkeen vesihöyryt ulos eikä asuntoon (kosteuden eli homeen välttämiseksi), on avattava ikkuna. Samoin siis muu ilmastointi = avoin ikkuna. Sinne ne lämpimät sitten karkaavat harakoille. Niin eikä siis tuulikaapeista tietoakaan eli ovenavaus on kuin heittäisi ämpärillisen rahaa ulos. Ikkunat kaksinkertaiset. Joku voi sanoa, että eihän siellä kärsitä 20 asteen pakkasiakaan - no ei, mutta ei myöskään ole 20 asteen lämpöä ympäri vuoden, kyllä täälläkin alle nollan mennään. Toisaalta siis vihreitä arvoja suositaan ja esimerkiksi kotitalouksien jätteiden lajittelu on erittäin hyvin järjestetty, mutta sitten taas toisissa asioissa homma on kuin sitä kuuluisaa hölmöläisten peiton jatkamista. Me koitamme luovia sitten jossain tässä välissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta Susanna. Itsekin Englannissa asuneena muistan hyvin talojen vetoisuuden ja ilmastoinnin puutteen. Asuin jonkun aikaa talossa, jonka kellari kasvoi hirveätä hometta! Onneksi mitään oireita ei tullut ja pääsin muuttamaan toiseen asuntoon. Mukavaa kevättä sinne Englantiin!

   Poista
 4. Tosi hyviä vinkkejä! Ja hyviä kuvia. Jätin aiemmin kommenttia johonkin edelleseen postaukseesi, oletkohan huomannut?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amanda! Huomasin kyllä ja kävin vierailullakin sinun kivassa blogissasi. Olin ehkä vähän kiireessä, joten kommentti jäi jättämättä, mutta tykkäsin tosi paljon niistä sinun koruistasi todella paljon. Ihania!

   Poista
 5. No meillä on roolit justiin päinvastoin :). Meikäläinen toimii poliisina ja Herra Huoleton kuluttaa. (Justiin eilen tuli noottia siitä, että onko pakko koko ajan huomautella, kun voisin sen sijaan keskittyä omiin tekemisiini :)). Eniten ärsyttää miehen tapa pitää aina telkkaria päällä, vaikkei sitä katsoiskaan. Ja digiboksi surraa yöt läpeensä, kun kaikki NHL-pelit pitää saada talteen ja kaikki sitten katsotaan pikakelauksella läpi, koska muuten loppuu vuorokaudesta tunnit kesken...

  Kodinkoneet on osittain ikäloppuja ja vaikka mielessä onkin, että pitäisi vaihtaa, niin tuhlaukselta tavallaan tuntuu sekin, että vaihtaa toimivia koneita uusiin (jotka todennäköisesti toimii vain murto-osan siitä ajasta, jonka vanha on palvellut)..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että naisetkin kiinnittävät näihin asioihin huomiota. :)

   Poista
 6. Postauksesi pisti kyllä miettimään tätä omaa käytöstäni, eli toimin juurikin niin kuin ei saisi. Meillä siis kännykkälaturit aina pistorasiassa ja läppäri myös. TV:n kyllä sammutan tuosta napista aina nukkumaan mennessäni. Lamppuja palaa siellä täällä...ihan vaan sellaisia pieniä...niistä mieheni minua aina muistuttaa, että pitääkö niitä nyt niin paljon olla, mutta tunnelma ennen kaikkea.
  Tosiaankin nyt olisi peiliin katsomisen paikka!
  Kiitos kun herätit minut tälle asialle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marita! Ompas kiva että postaukseni herätteli hieman. Ehkä postaus on tehnyt tehtävänsä jos me molemmat vähän heräsimme näihin energiansäästöasioihin. :*)

   Poista
 7. Hei, kiitos vinkeistä.
  Kun me rakensimme 10 vuotta sitten, laitoimme kattoon myös noita upotettuja valaisimia ja niihin led-lamput, mutta ainakin siihen aikaan niiden valoteho oli todella heikko, joten jouduimme vaihtamaan ne halogeeneiksi. Katossa poltetaan valoja aika harvoin eikä yhtään lamppua ole niihin tarvinnut vielä vaihtaa. Ajattelinkin, että kun vaihtotarve tulee eteen niin voisimme kokeilla nyt led-lamppuja. Lumenia niissä on todennäköisesti paremmin kuin 10 vuotta sitten.

  VastaaPoista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall