lauantai 27. joulukuuta 2014

Meidän joulu ja yksi suosikkiresepti


Hei kaikki ihanat! Meillä on ollut aivan ihanan rento joulu ja olemme nauttineet pääasiassa  kotona olemisesta ihan oman perheen kesken.  Eilen teimme tapaninajelun Turkuun ja saimme nauttia isovanhempien runsaasta ja perinteisestä joulupöydästä.  Tänä vuonna meillä olikin kotona vain osittain perinteinen joulupöytä, sillä olimme jättäneet sellaiset perinneruoat laittamatta, jotka eivät oikein käy kaupaksi.  Tuntui muuten samalla, että ruoat olivat ehkä vähän kevyempiä kuin perinteisesti. 


Minulle itselleni joulupöydän herkut ovat melkein se juttu, jota odotan eniten.  Mäti- kylmäsavulohihyytelö on yksi omista suosikeistani.  Muutenkin kaikki kalaherkut; lämminsavulohi, silli ja kylmäsavulohi ovat ehdottomia suosikkejani.    


Rosollia en tänä vuonna tehnyt, se kun ei oikein tahdo innostaa ketään. Sen sijaan meillä oli salaattia, jossa oli kidneypapuja, suippopaprikaa, viinirypäleitä, jääsalaattia, kirsikkatomaatteja ja erilaisia siemeniä.  Kastikkeeksi sen kanssa sopi makea balsamicokastike.  Tämähän ei nyt niin erityisen jouluinen ole muuten, kuin että salaatti oli tosi värikäs, joten sitä voisi ihan hyvin tehdä muulloinkin.

  

Yksi meidän perinteisiä joulun jälkiruokia on piprikakku.  Sen ohje on seuraavanlainen:

200 g piparkakkuja
100 g voita
2 prk piparkakkumaustettua tai vanilijan makuista rahkaa (Valion)
3-4 dl kermaa
4-5- liivatelehteä
1/2 dl glögiä tai appelsiinimehua
piparkakkumaustetta
sokeria 
vanilijasokeria

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmentymään. Laita 3/4 piparkakuista pussiin ja hakkaa kaulimella ne pieniksi muruiksi.  Lisää sulatettu voi piparimurskan joukkoon.  Levitä voi-piparimurseksekoitus irtopohjavuoan pohjalle ja laita ehjät piparkakut vuoan reunoille pystyyn. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja musta se sokerilla ja vanilijasokerilla.  Lisää joukkoon rahka ja mausta seos piparkakkumausteella.  Lämmitä liedellä glögi/appelsiinimehu ja lisää sinne pehmenneet liivatelehdet.  Vatkaa lämmin liivateneste kermarahkaseokseen ja kaada seos irtopohjavuokaan.  Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään noin neljäksi tunniksi.
 
Laitoin piparikakun ulos hyytymään, kun jääkaappi oli turpeessa muuta jouluruokaa.




Meidän jouluperinteisiin kuuluu myös hautausmaallä käynti ja menimme sinne tänäkin jouluna.  Ihanaa, kun saimme jouluksi valkoisen lumipeitteen!  Hautausmaakin oli niin tunnelmallinen lumpipeitteineen ja kynttilöineen.  



Tässä vielä kuva, jonka sain napattua Turun Tuomiokirkosta.  Kirkon edessä oleva kuusi on turkulaisille tärkeä merkki joulusta ja ainakin itselläni on ollut tapana joka vuosi käydä katsomassa valaistua kuusta.  Valitettavasti kirkosta ottamani kuva ei ole parhaimmasta päästä.  Minun kamerakalustoni ei vain tainnut riittää kuvaamaan noin isoa kohdetta pimeässä tai voihan toki olla, että vika on minussa; en ehkä osaa käyttää kameraa niin hyvin kuin voisin.  Onneksi pukki toi minulle digikuvauksen opaskirjan, joten voihan olla, että te blogin lukijatkin pääsette tulevaisuudessa katselemaan yhä parempia otoksia.  Kaipaan kyllä harjoitusta kuvaussaralla ja kiva kun minulla on nyt hyvä opus, josta lukea vinkkejä kuvaamiseen  Muista pukin tuomista lahjoista kirjoittelen sitten vähän myöhemmin.

Nyt taas odottelemme sitten seuraavaa juhlaa eli uudenvuodenaattoa.  Onneksi ei tarvitse kauan odotella ja onneksi on vielä lomaa jäljellä. :)

Mukavia välipäiviä sinulle toivoopi
Kati
---------------------------

Our Christmas

We spent most of Christmas time at home with just us five.  So it was really easygoing and relaxing. 

Hope you had a lovely Christmas, now we can start waiting for the next celebration, which is the New Year's eve.  Luckily it's not far now.

Have a nice weekend!
Kati

16 kommenttia

  1. Kakun ohje kuulostaa namilta!
    Meidänkin jouluperinteisiin kuuluu haudoilla käynti ja mäti ja lohi muiden jouluherkkujen lomassa:)
    Kivaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, että jouluruokia voisi hyvin karsia...aivan liikaa tulee kaikkia hankittua ja kukaan ei niitä jaksa syödä kuin korkeintaan kolme päivää...ei ainakaan meillä...
    Ihania kuvia olet ottanut nyt ja aina!
    Ihanaa lauantaita sinulle Kati <3 !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana Marita kiitos kauniista sanoistasi! <3 Samoin kiitos oikein ihanaa lauantai-iltaa!

      Poista
  3. Kauniita jouluisia kuvia!
    Tänä jouluna kävimme jo aatonaatoniltana hautausmaalla, ettei aattopäivä olisi liian kiireinen. Hautausmaalla oli silloinkin jo paljon kynttilöitä ja tunnelma oli ihana.
    Kivaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Ulkomaalaiset ihmettelevät meidän hautausmaatraditiota, mutta mielestäni siellä on kaunista ja tunnelmallista jouluna kun on paljon kynttilöitä. <3

      Poista
  4. Ihanat joulutunnelmat teillä!<3 Tuo hautakynttiläkuva on ihan superkaunis. Voidaan varmaan Kati läpyttää itseämme henkisesti olalle, että on kuitenkin paljon kehitytty tässä blogihistorian aikana ja eihän se kehitys tähän tyssää, vaan koko ajan eteenpäin, pienin askelin...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, ollaan kyllä kehitytty. Kai se valokuvaus on yksi niitä juttuja, jossa voi aina tulla paremmaksi ja paremmaksi..... :)

      Poista
  5. Meilläkin oli kinkun kyytipoikana enimmäkseen salaatteja ja hyvin tekivät kauppansa. Plussana se, ettei tullut ähky :)

    Kuvaaminen on kivaa, mutta sitä tulee koko ajan omille kuvilleen kriittisemmäksi ja kriittisemmäksi ja lopulta tuntuu, että oikein mikään ei kelpaa :). Mutta opettelu ja ennenkaikkea oppiminen on kivaa.

    Ihania vuoden viimeisiä päiviä Kati <

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on, koko ajan tulee itse kriittisemmäksi ja oppii katsomaan kuvia uudella tavalla. Sehän on tavallaan hyvä asia, mutta sitten tulee ongelmia kun mikään ei oikein kelpaa. Noista jouluruoista vielä sen verran, että kiva jos on muitakin, jotka ajattelevat, että niitäkin voisi vähän uudistaa ja ehkä tosiaan vähän myös samalla keventää. :)

      Samoin kiitos sinulle Annukka, kohta on uusi vuosi ja uudet kujeet...

      Poista
  6. Nams, mitä herkkuja!! Aivan ihania kuvia <3

    VastaaPoista
  7. Perinteisen joulupöydän kevennys kuuluu meidänkin jouluumme. Ensi vuoteen täytyy oikein kirjata ylös, mikä teki kauppansa ja mikä ei. Laatikoita on vielä jäljellä ja tuntuu etteivät oikein tee kauppaansa. Viime vuonna kuulin ideasta, että niistä voi tehdä sosekeittoa. Taidan kokeilla sitä itsekin. Minulle itselleni riittäisi mieheni ja tytärten tekemät herkulliset valkosipulisilakat ja sienisalaatti uunituoreen limpun kera. Jälkiruokaherkkuni on verannalla kohmettunut kermainen appelsiiniriisi. Aamiaiselle olen lisännyt siihen raejuustoa ja lorauksen mantelimaitoa. Nams! Ihanaa loppuvuotta! tuikku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea tuo kirjaaminen. Kyllä juhlaruokia piisaa kunhan vaa viitsii vähän etsiä ideoita. Eikä perinteiden uudistamisessa ole mitään vikaa. Sosekeittoidea kuullostaa hyvältä, sillä tavoin ne voisi saada kaupaksi....

      Poista
  8. Hyvältä näyttää tuo kakku! Meidän joulupöytään tein raikkaan tyrni-appelsiinijuustokakun. Tyrni olikin ihan uusi tuttavuus minulle, mutta kannatti kokeilla, oli tosi herkullista ja kakku syötiin loppuun viimeistä murusta myöten. :)

    VastaaPoista

Kiitos kun tulit vierailulle blogiini. Jos haluat, voit jättää jäljen vierailustasi vaikka kommentoimalla tätä postausta. Toivon, että viihdyit täällä ja että tulet pian uudestaan!

-Kati

© Villa Valko Lifestyle sisustusblogiMaira Gall