Hei kaikki ihanat! Meillä on ollut aivan ihanan rento joulu ja olemme nauttineet pääasiassa  kotona olemisesta ihan oman perheen kesken.  Eilen teimme tapaninajelun Turkuun ja saimme nauttia isovanhempien runsaasta ja perinteisestä joulupöydästä.  Tänä vuonna meillä olikin kotona vain osittain perinteinen joulupöytä, sillä olimme jättäneet sellaiset perinneruoat laittamatta, jotka eivät oikein käy kaupaksi.  Tuntui muuten samalla, että ruoat olivat ehkä vähän kevyempiä kuin perinteisesti. 


Minulle itselleni joulupöydän herkut ovat melkein se juttu, jota odotan eniten.  Mäti- kylmäsavulohihyytelö on yksi omista suosikeistani.  Muutenkin kaikki kalaherkut; lämminsavulohi, silli ja kylmäsavulohi ovat ehdottomia suosikkejani.    


Rosollia en tänä vuonna tehnyt, se kun ei oikein tahdo innostaa ketään. Sen sijaan meillä oli salaattia, jossa oli kidneypapuja, suippopaprikaa, viinirypäleitä, jääsalaattia, kirsikkatomaatteja ja erilaisia siemeniä.  Kastikkeeksi sen kanssa sopi makea balsamicokastike.  Tämähän ei nyt niin erityisen jouluinen ole muuten, kuin että salaatti oli tosi värikäs, joten sitä voisi ihan hyvin tehdä muulloinkin.

  

Yksi meidän perinteisiä joulun jälkiruokia on piprikakku.  Sen ohje on seuraavanlainen:

200 g piparkakkuja
100 g voita
2 prk piparkakkumaustettua tai vanilijan makuista rahkaa (Valion)
3-4 dl kermaa
4-5- liivatelehteä
1/2 dl glögiä tai appelsiinimehua
piparkakkumaustetta
sokeria 
vanilijasokeria

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmentymään. Laita 3/4 piparkakuista pussiin ja hakkaa kaulimella ne pieniksi muruiksi.  Lisää sulatettu voi piparimurskan joukkoon.  Levitä voi-piparimurseksekoitus irtopohjavuoan pohjalle ja laita ehjät piparkakut vuoan reunoille pystyyn. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja musta se sokerilla ja vanilijasokerilla.  Lisää joukkoon rahka ja mausta seos piparkakkumausteella.  Lämmitä liedellä glögi/appelsiinimehu ja lisää sinne pehmenneet liivatelehdet.  Vatkaa lämmin liivateneste kermarahkaseokseen ja kaada seos irtopohjavuokaan.  Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään noin neljäksi tunniksi.
 
Laitoin piparikakun ulos hyytymään, kun jääkaappi oli turpeessa muuta jouluruokaa.
Meidän jouluperinteisiin kuuluu myös hautausmaallä käynti ja menimme sinne tänäkin jouluna.  Ihanaa, kun saimme jouluksi valkoisen lumipeitteen!  Hautausmaakin oli niin tunnelmallinen lumpipeitteineen ja kynttilöineen.  Tässä vielä kuva, jonka sain napattua Turun Tuomiokirkosta.  Kirkon edessä oleva kuusi on turkulaisille tärkeä merkki joulusta ja ainakin itselläni on ollut tapana joka vuosi käydä katsomassa valaistua kuusta.  Valitettavasti kirkosta ottamani kuva ei ole parhaimmasta päästä.  Minun kamerakalustoni ei vain tainnut riittää kuvaamaan noin isoa kohdetta pimeässä tai voihan toki olla, että vika on minussa; en ehkä osaa käyttää kameraa niin hyvin kuin voisin.  Onneksi pukki toi minulle digikuvauksen opaskirjan, joten voihan olla, että te blogin lukijatkin pääsette tulevaisuudessa katselemaan yhä parempia otoksia.  Kaipaan kyllä harjoitusta kuvaussaralla ja kiva kun minulla on nyt hyvä opus, josta lukea vinkkejä kuvaamiseen  Muista pukin tuomista lahjoista kirjoittelen sitten vähän myöhemmin.

Nyt taas odottelemme sitten seuraavaa juhlaa eli uudenvuodenaattoa.  Onneksi ei tarvitse kauan odotella ja onneksi on vielä lomaa jäljellä. :)

Mukavia välipäiviä sinulle toivoopi
Kati
---------------------------

Our Christmas

We spent most of Christmas time at home with just us five.  So it was really easygoing and relaxing. 

Hope you had a lovely Christmas, now we can start waiting for the next celebration, which is the New Year's eve.  Luckily it's not far now.

Have a nice weekend!
Kati