Monet teistä, jotka olette itse rakentaneet talon, tiedätte, ettei projektissa kaikki tosiaan aina mene strömsötyyliin.  Jotkut jutut onnistuvat paremmin kuin toiset.  En ole itsekään sataprosenttisen tyytyväinen aivan kaikkiin ratkaisuihin, joita meidän talossa on, mutta meidän keittiöön olen kyllä 110%:n tyytyväinen!

Meidän keittiö on Domuksen mallistosta ja suunnittelu toteutettiin yhdessä Domuksen suunnittelijoiden kanssa.  Valitsimme valkoiset ovet, joissa on yksinkertainen peili.  Ikeasta löysimme vetimet, jotka miellyttivät silmää ja ovat tarpeeksi tukevan oloiset.  Keittiössämme on tummanruskeat wenge-laminaattitasot.  Haikailin kovasti puutasojen perään, koska meillä oli yhdessä edellisessä kodissa ollut sellaiset ja olin niistä pitänyt, mutta ajattelin sitten että nämä laminaatit ovat helppohoitoisemmat.  Erityisesti vesipisteen ympärillä tuo on osoittautunut kyllä oikeaksi ratkaisuksi varsinkin kun vesipistettä meillä käyttävät myös lapset, joten paljon roiskeita syntyy!


Keittiön yksi iso hankinta hinnallisesti oli Elican aktiivihiilisuodatinliesikupu.  Valitsimme kuvun, jossa on kaksi moottoria, jotta teho olisi mahdollisimman hyvä.  Liesikuvussa itsessään on säätimet, mutta kätevintä kupua on säätää sen mukana tulevasta kaukosäätimestä. Kupujahan on saatavilla monenlaisia, mutta päädyimme tällaiseen yksinkertaiseen rosteriseen, koska ajattelimme sen kestävän aikaa ja katseita.  Liesikupu imaisee ruoankäryt hyvin, eikä poikkea mielestäni tavallisesta ulospuhaltavasta tuulettimesta imutehon eikä myöskään äänekkyyden suhteen. 


Elican liesituuletin toimii lisäksi valaisimena.  Kohdevalaisimina toimivat halogeenit, mutta tuulettimessa on valittavana myös tunnelmavalaistus iltakäyttöön, jolloin kattoon muodostuu näyttävä valokuvio.  Sitä olemme käyttääneet paljon erityisesti talvella.


Koneet hankimme Ikeasta, koska sieltä sai kaikkiin koneisiin viiden vuoden takuun, tosin jääkaappi ja pakastin ovat Upon.  Astianpesukone on täysintegroitu ja todella hiljainen.  Uuni sekä mikro ovat myös integroidut. Olen ollut meidän keittiön koneisiin kyllä erittäin tyytyväinen.  Induktioliesi on nopea ja uunissamme on paljon erilaisia käyttöasetuksia grillistä kiertoilmaan.  Mikrokin on täynnä erilaisia ohjelmia perusmikrotoiminnosta pizzatoimintoon, joka on kyllä mielestäni turha, koska kiertoilmauunissa pizzan paistaa isolle porukalle nopeammin kuin mikrossa.

Halusin helposti pestävän uunin ja siksi valitsimme sellaisen, jossa on pyrolyyttinen puhdistustoiminto.  Mies vähän yritti tuosta tinkiä, mutta enpä olen nähnyt hänen kovin usein meidän uunia pesevän, joten sain tällä argumentilla tahtoni läpi. :)  

Valinta osui nappiin, sillä tuo pyrolyysi putsaa uunin todella helposti eikä tarvitse käyttää mitään aineita, saati kykkiä uuniluukun vieressä ja hinkata palaneita ruoantähtietä uunin pohjasta pois tuntikaupalla.  Ainut miinuspuoli on se, että puhdistavasta pyrolyysistä tulee aikamoinen käry kämppään ja meidän palohälytin soi moneen otteeseen, kunnes mieheni kanssa keksimme laittaa tupperikupin palohälyttimen päälle pyrolyysin ajaksi.  Mutta tämä käryn kestäminen jonkun aikaa kyllä maksaa vaivan, kun uuni pesee itse itsensä! :) 
Yksi pieni mainitsemisen arvoinen erikoisuus meidän keittiöstä vielä löytyy, ja sen on ikkunan edessä oleva hana.  Blogiani tarkasti seuranneet muistavat, että se oli unelma, joka on jäänyt minulle englannissa vietettyjen vuosien jälkeen kun tykkäsin aina tiskata siellä kun samalla pystyi katsomaan maisemia.  Pystyimme toteuttamaan tämän haaveen niin, että valitsimme Damixan irroitettavan hanan.  Näin ikkunan pesukin onnistuu tarvittaessa.

Kuten mainitsin, olen tähän keittiöön ollut todella tyytyväinen ja se on innostanut minua leipomaan ja kokkailemaan enemmän kuin koskaan.  Isot avattavat laatikot ovat kätevät ruokien ja astioiden säilytykseen ja tasotilaa on riittävästi, jotta leipominen ja kokkailu on mielekästä. 

Toivon, että teille, jotka suunnittelette uutta keittiötä on tästä postauksesta hyötyä.

Iloisia hetkiä kodin sydämessä!

Kati